ZABAVA DO JUTARNJIH SATI

Vodič kroz Noć muzeja

30.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Preko 200 institucija iz više od 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske sudjelovat će u jubilarnoj desetoj Noći muzeja, koja će se u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održati 30. siječnja od 18 do 1 sat uz slobodan ulaz za sve programe. Podsjećamo vas na neke od zanimljivijih izložbi koje, ukoliko već niste, možete pogledati u Noći muzeja

Posjetitelji Gliptoteke HAZU moći će uz dio stalnog postava pogledati i retrospektivnu izložbu Branke Uzur te izložbu Gorana Štimca 'Recesija'. Izlaganjem nekoliko portreta Nikole Tesle iz fundusa Gliptoteke obilježit će se i tema ovogodišnje Noći muzeja.

Posjetitelji Hrvatskog povijesnog muzeja mogu razgledati izložbu 'Slike Velikog rata', koja je postavljena povodom obilježavanja 100-te obljetnice od početka Prvog svjetskog rata. U izložbenom prostoru posjetitelje očekuje druženje sa 'Stjepanom Kolanderom', koji će svoje ratne doživljaje, dojmove i iskustva iz Prvog svjetskog rata rado prenijeti svima zainteresiranima, koristeći se metodom oživljene povijesti.

U Galeriji Kovićevi dvori u 21 sat otvorit će se izložba 'Foto Tonka – tajne ateliera društvene kroničarke', o jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, glavnoj kroničarki društvenog i kulturnog života međuratnog Zagreba. Izložba 'Volim matematiku' osnovnoškolce će igrom i matematičkim igrokazom 'Matematički vremeplov' riješiti straha od matematike, dok se srednjošklci mogu okušati u 'MATHFactoru'. Interaktivna radionica 'Svemir posljednja granica' očekuje posjetitelje izložbe 'Prvi svemirski arhitekt: Herman Potočnik Noordung', u sklopu koje će biti održano i predavanje o ovom Pioniru svemirske znanosti.

U prostorima HT muzeja, posjetitelji će moći razgledati stalni postav muzeja koji daje pregled razvoja pošte i telekomunikacija na području Hrvatske, prisustvovati demonstraciji principa rada telefonske centrale koncem 19. stoljeća, te razgledati izložbu 'Fototelegraf' – tematsku izložbu posvećenu izumima vezanim uz prijenos fotografija na daljinu i 60. obljetnici prvog javnog fototelegrafskog prijenosa u Hrvatskoj.

Moderna galerija u sklopu izložbe 'Nove akvizicije & darovnice u MG' predstavlja stotinjak djela kojima je u posljednje dvije godine obogaćen fundus Moderne galerije. Pogledati možete i Stalni postav Hrvatska likovna umjetnost od 19. do 21. stoljeća i prigodni program Nikola Tesla iz fundusa MG.

U Muzeju grada Zagreba posjetitelji će, uz stalni postav, moći razgledati izložbu 'Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu', u sklopu koje će se održati i nekoliko prigodnih programa. Programima 'Penkala – veliki izumitelj', koji će posjetitelje upoznati s manje poznatim izumima velikog izumitelja, i 'Znate li tko je Maxim?', pričom o strojnoj pušci koja je bitno izmijenila način ratovanja, te o njenom izumitelju, Muzej grada Zagreba se pridružuje temi ovogodišnje Noći muzeja. Organizirana su i povremena vodstva izložbom, a u dvorištu i predvorju možete se okrijepiti kuhanim vinom, toplim čajem, fritulama i palačinkama.

Uz stalni postav Muzeja Mimara posjetiteljima će biti predstavljena i svojevrsna inovacija u likovnoj umjetnosti. Jana Žiljak Vujić izlažit će InfraRed sliku Nikole Tesle, s prikazom dvostruke slike: 'Tesla' i 'Skriveni Tesla'.

Muzej suvremene umjetnosti organizira stručna vodstva po postavu i izložbama. Od 18.30 i 20.30 na rasporedu su Zbirke u pokretu. Od 18 sati kroz izložbu Petera Koglera provest će vas likovni kritičar i kustos iz Francuske Ami Barak, izvrstan poznavatelj Koglerova rada. Od 19 i 21 sat na programu je stručno vodstvo po izložbi 'Deimantas Narkevičius: Da capo'.  Od 19 do 24 sata, hrvatski developeri ispred čitaonice pokazat će primjenu tehnologije inspirirani radovima Nikole Tesle. Darian i Vedran Škarica prezentirat će najnoviju tehnologiju prepoznavanja ljudskih gesti za upravljanje računalima.

Vodiči gimnazijalci

Volonterski program pod nazivom Vodiči-gimnazijalci pokrenula je Moderna galerija iz Zagreba. U Noći muzeja posebno educirani i označeni Vodiči-gimnazijalci dočekat će Vas na brojnim izložbama te će sa zainteresiranim posjetiteljima razgovarati o izloženim djelima


Muzej za umjetnost i obrt posjetiteljima nudi razgled Stalog postava te izložbi 'Guercino: Svjetlo baroka', Radovi iz kreativne radionice 'Upoznajmo Guercina!', Boris Ljubičić: 'Kvadrat i krug', 'Ida Blažičko / ciklus Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO'.
U popratnom program bit će predstavljen alat MOVIO za izradu digitalnih izložbi, glumica Nera Stipičević izvest će svoj performans, a posjetitelji izabrati najljepši izložak Stalnog postava MUO.

Posjetitelji Tehničkog muzeja moći će razgledati program posvećen Nikoli Tesli, stalni postav u prizemlju, Planetarij te izložbu 'Željeznički kolodvori u Hrvatskoj – priča o ljudima, zgradama i vlakovima' postavljenu u izložbenoj dvorani Muzeja, a očekuje ih i Svjetlosni show u dvorištu Muzeja.
Vezano za temu Noći muzeja 'Nikola Tesla – univerzalni um' u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla posjetitelji mogu pogledati vjerne replike Teslinih najvažnijih izuma i naprava na kojima se izvode zanimljiviji i atraktivni pokusi. Predavanja višeg kustosa Renata Filipina, uz pokuse demonstatora Renata Filipina, na rasporedu su u 19, 20, 21, 22 i 23 sata (zbog prostornih ograničenja potrebno je preuzeti ulaznicu/rezervaciju na blagajni Muzeja). Predavanja uz pokuse posjetitelji će moći pratiti putem video veze na ekranu u dvorištu Muzeja. Posjetitelji će moći razgledati električni automobil Tesla, a oni najsretniji u nagradnoj igri mogu osvojiti vožnju centrom grada dan kasnije, uz profesionalnog vozača.
Ulaznice za Demonstracijski kabinet Nikole Tesle i Planetarij dijele se u četvrtak, 29. i petak 30. siječnja od 9 do 17 sati i vrijede isključivo za termin koji je na njoj naveden.


U Umjetničkom paviljonu možete pogledati izložbu 'Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght'. Zbog zaštite umjetnina, ulazak na izložbu bit će organiziran kao grupni posjet od maksimalno 50 osoba po grupi, koje će ulaziti svakih pola sata. Zadnja grupa moći će ući na izložbu u ponoć.

U Etnografskom muzeju otvorit će se u 18 sati izložba 'Dim – priča o duhanu', uz koju će posjetiteljima od 19, 20 i 21 sat biti predstavljen originalan način izrade lula koje će moći i kupiti.

U duhu teme ovogodišnje Noći muzeja Hrvatski državni arhiv će izložiti izbor arhivskog gradiva koje se odnosi na Nikolu Teslu, kao i prezentirati zbirku Fotoopreme HDA koja dokumentira razvoj fotografske tehnologije tijekom prošlog stoljeća. Posjetitelji će moći pogledati izložbu 'Stoljeće nakon Laszowskog' u spomen na Emilija Laszowskog, svestranog pripadnika hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. st. koji je život posvetio hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini te znatno pridonio razvoju brojnih stručnih i znanstvenih područja.

SPLIT

U Noći muzeja, uz izložbe Zbirka dr. Ive Tartaglie i izložbu kolekcije Galerije umjetnina Split koja obuhvaća umjetnička djela od XIV. do sredine XX. stoljeća, bit će otvorene tri izložbe: Site specifična instalacija Jiři Valocha (Brno, 1946.), izložba Borisa Bućana 'Bućan Art' i Međunarodna izložba video umjetnosti 'S onu stranu vremena i prostora'

Uz posjet stalnom postavu i stručna vodstva u Muzeju grada Splita, Galeriji Emanuel Vidović i Podrumima Dioklecijanove palače, možete pogledati izložbe 'Ante Verzotti – A propos Split' u Galeriji Emanuel Vidović i 'Art password' u Galeriji Muzeja grada Splita. Muzej grada Splita djecu će razveseliti pedagoško – edukativnim programom 'Danas sam upoznao... Papalića, Marulića, Dioklecijana, Prisku...' s početkom u 18 i 19 sati, a uz program 'Pričam ti priču' s početkom u 20 i 21 sat moći će se opustiti odrasli posjetitelji. Uz organizirano stručno vodstvo u 18 i 19 sati u prostoru Podruma Dioklecijanove palače, za posjetitelje Noći muzeja priređena je i prezentacija o najnovijim arheološkim istraživanjiima provedenim u Podrumima Dioklecijanove palače.

RIJEKA

Riječka Galerija Luben pripremila je poseban izložak koji se veže uz temu jubilarne Noći muzeja: Telautomaton, daljinski upravljani brod Nikole Tesle, patentiran 1898. godine. Od 23 sata poslušajte predavanje Luciana Kebera 'Daljinsko upravljanje: modeli i roboti', a tijekom cijele Noći muzeja možete uz stručno vodstvo pogledati stalnu izložbu maketa tradicijskih barki Jadrana 'Živa jedra Mrtvog Kanala'

DUBROVNIK

Publiku Umjetničke galerije Dubrovnik u 20 sati dočekat će svjetski poznati video-autor, konceptualni umjetnik i performer, Damir Nikšić iz Sarajeva, koji na zabavan, a nadasve kreativan način obrađuje teme koje bi se trebale ticati svih nas. Uz ovaj jedinstveni program koji će se izvoditi u prizemnom dijelu muzeja na Pločama, posjetitelji će moći istu noć pod stručnim kustoskim vodstvom s početkom u 21 sat obići i retrospektivnu izložbu povodom 100. godišnjice smrti rodonačelnika modernoga hrvatskoga slikarstva Miroslava Kraljevića, koja je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena do nedjelje, 8. veljače 2015. godine.

GOSPIĆ

Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um

Tema ovogodišnje Noći muzeja, koju Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici - gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom 'Nikola Tesla' Smiljan kao glavnim partnerima, je 'Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'.

Na Murkovićevom mlinu na Novčici u 18 sati bit će uprizoren događaj iz Teslinog djetinjstva s vatrogasnom crpkom. Nakon 20-minutnog uprizorenja slijedi priča uz kostimirane glumce do stana gdje je živio Nikola Tesla i zgrade gdje je pohađao školu. Izložba predmeta iz fundusa Muzeja uz čitanje citata vezanih za Teslin život na rasporedu je od 19 sati u Malom salonu Muzeja Like. U Memorijalnom centru 'Nikola Tesla' u Smiljanu, u 20 sati slijedi 20-minutni prikaz događaja iz Teslinog djetinjstva – skok s kišobranom sa staje. Na istom mjestu od 20.30 sati na rasporedu je glazbeno – scenski nastup Laser harfa koji glazbeni izričaj ostvaruje kroz igru svjetla i glazbe. U kinu Korzo od 19 i od 22 sata možete pogledati 15-minutni nimirani film 'Tajni laboratorij Nikole Tesle', redatelja Bruna Razuma. Predavanje prof. dr. sc. Tomislava Petkovića o Teslinim dostignućima i suvremenom razvoju elektromagnetizma na rasporedu je od 19.30 do 20.10 sati u Kulturno informativnom centru. Prezentacije 'Lički znanstvenici s posebnim osvrtom na Ferdinanda Kovačevića' i 'Funkcioniranje solara u RES / RUE tehnologiji' održat će se od 20 do 21 sat u gospićkoj Gimnaziji i Strukovnoj školi. U Samostalnoj narodnoj knjižnici od 20.30 do 21 sat čitat će se odlomci proznih tekstova poznatih književnika na temu muzeja, a od 21 do 21.30 sati održat će se jreativna radionica izrade skulptura od elektroničkog i električnog otpada. Za cijelo vrijeme trajanja Noći muzeja, od 18 do 21 sat, u Državnom arhivu u Gospiću možete razgledati izložbu projektne dokumentacije i fotografija obnove Tesline kuće i crkve sv. apostola Petra i Pavla iz razdoblja 50-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, a u Spomen sobi Nikole Tesle, u Poštanskom uredu u Smiljanu, bit će otvorena izložba Teslinih osobnih predmeta i dokumentarne građe.

Cjelovit program potražite na internetskim stranicama.