GRAD KAKAV NE PAMTIMO

Međuratni Zagreb u objektivu društvene kroničarke Tonke

28.01.2015 u 15:00

  • +19

Foto Tonka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Izložba 'Tajne ateliera društvene kroničarke', koja se otvara na Noć muzeja, 30. siječnja, u Galeriji Klovićevi dvori, javnost će se prvi put na jednom mjestu upoznati s opusom istaknute hrvatske fotografkinje međuratnog razdoblja, Antonije Kulčar Tonke, za koju mnogi nisu nikada čuli iako znaju za njezin slavni atelier Foto Tonka.

Foto Tonka bio je mjesto za vrhunske portretne fotografije i okupljalište zagrebačkih umjetnika, mnoge zagrebačke obitelji u svojim albumima imaju fotografije nastale u tom atelieru, no Tonka je ostavila veliki trag u dokumentiranju društvenog i kulturnog života međunarodnog Zagreba, kao njegova glavna društvena kroničarka.

Ambijent tog doba će se, uz pomoć više od 450 eksponata, od nikad izlaganih originalnih fotografija i uvećanja do isječaka iz tiska i projekcija, prikazati u Klovićevim dvorima, na prvoj retrospektivi te vrsne umjetnice, kojom će se njezin rad prvi put kritički obraditi i cjeloviti prikazati.

Cilj izložbe je interpretirati i valorizirati djelo Antonije Kulčar Tonke u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, rekonstruirati njezin životni put te posjetiteljima prikazati zanimljiv i bogat opus - od portretne i kazališne fotografije, po kojima je najprepoznatljivija, do društvenih kronika, reportaža, mode i aktova, ističe se u najavi Klovićevih dvora.

Bila je jedna je od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, istaknuta portretistica tadašnje elite, fotografkinja kraljevske obitelji i vrsna umjetnica. Kao autorica dokumentarnog materijala posljednjih desetak godina često je bila prisutna u svim velikim sinteznim kulturološkim izložbenim projektima.

U Klovićevim dvorima ističu kako je ta izložba smješta u europski kontekst i komplementarna je s aktualnim inozemnim istraživanjima, koja diljem Europe revitaliziraju opuse zaboravljenih umjetnica i organiziraju izložbe međuratnih fotografkinja, čije djelo time konačno dobiva mjesto koje i zasluže u općoj memoriji.

Uz Galeriju Klovićevi dvori izložbu organizira Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a zanimljiv je način na koji je prikupljen dio izložaka - u sklopu kampanje pokrenute u srpnju skoro 200 fotografija je stiglo iz obiteljskih ostavština i one će se izložiti u jednoj od dvorana galerije.

Popratni program obuhvatit će radionice za različite uzraste, simpozij o hrvatskoj fotografiji dvadesetih i tridesetih, ciklus predavanja o različitim dijelovima kulture međuratnog perioda koji su blisko isprepleteni s Tonkinim opusom, modi, kazalištu, glazbi, filmu. Putem instagrama provest će se natječaj za mlađu publiku, izbor najboljih fotografija aktualne društvene kronike.

Lovorka Magaš Bilandžić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu autorica je koncepcije i izložbe, koja će u Zagrebu biti otvorena do 26. travnja, a planira se dijelom predstaviti u Osijeku i Varaždinu, te u inozemstvu.