U LISINSKOM

Virtuozne Ruskinje sutra će u Zagrebu svirati Chopina i Čajkovskog

28.12.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Na Dan dvorane, kojim se tradicionalno svakog 29. prosinca obilježava godišnjica otvorenja Lisinskog, u subotu će u tom glazbenom hramu nastupiti dvije iznimne mlade ruske glazbenice: Julijana Avdejeva i Alena Bajeva

Julijana Avdejeva, pijanistica je za čije je ime prije dvije godine čuo čitav svijet kada je pobijedila na posljednjem Chopinovunatjecanju koje se svakih pet godina održava u Varšavi i predstavlja jedan od najvećih izazova za mlade pijaniste.

U kratkom razgovoru uoči svog prvog gostovanja u Hrvatskoj, Avdejeva je rekla kako joj je pobjeda na Chopinu u Varšavi omogućila ostvarenje najvećeg sna: a to su pozivi na velike svjetske pozornice na kojima nastupa s najboljim orkestrima i dirigentima od kojih može još puno toga naučiti. Zapravo je prava sreća što u Zagrebu već sada moći čuti i vidjeti Avdejevu koja je, poput svih laureata Chopina, sada vrlo tražena u čitavom svijetu.

Mlada pijanistica svirat će u Lisinskom upravo prelijepi Chopinov Koncert za klavir i orkestar u f-molu.

'Ne zaboravite da je Chopin drugi stavak tog djela napisao kad je bio silno zaljubljen u pjevačicu Konstanzu Gladkowsku, a treći je stavak baziran na plesnom ritmu mazurke s briljantnom apoteozom na kraju', podsjeća Avdejeva ne skrivajući zadovoljstvo koje joj očito donosi svaka nova prilika za uranjanje u to glazbeno remek-djelo.

Za njenu vršnjakinju i sunarodnjakinju Alenu Bajevu također je važnu prekretnicu u karijeri predstavljala pobjeda u Poljskoj, ali na prestižnom violinističkom natjecanju u Poznanju koje nosi ime velikog virtuoza i skladatelja Henryka Wieniawskog. Bajeva, koja je rođena 1985. kao i Avdejeva, osvojila je svoj najveći trofej još 2001., a danas pripada samom svjetskom vrhu. Ljetos je recital održala u Puli, a u Zagrebu je svojedobno uz Filharmoniju, još pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja, svirala Brucha. Ovaj put dolazi zapaliti Lisinski svirajući bravurozni Koncert za violinu i orkestar u D-duru Čajkovskog