DIGITALNA RESTAURACIJA

Virtualni nadomjestak zamijenio fragmente murala

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 06:12
  • Objavljeno 04.11.2010 u 06:00
Mural

Mural

Izvor: Creative Commons / Autor: Michaela Janke/livedesignonline.com

Metoda projekcije svjetla dosad upotrebljavana uglavnom u kazališnim predstavama i na koncertima, poslužila je kao nadomjestak za izgubljeni dio murala iz 16. stoljeća u njemačkom muzeju Brömserhof

Virtualnom nadomjesku dosjetila se studentica Instituta konzervacijskih znanosti Sveučilišta u Kölnu, Michael Janke. Tim konzervatora na muralu muzeja Brömserhof u Rüdesheimu radi od 2007. godine.

Slike originala iz 1898. umjetnika Gustava Ballina nalaze se u gradskom arhivu Rüdesheima, a Janke je, umjesto kopija i rekonstrukcije, posjetiteljima željela pokazati upravo izvorni izgled murala. Prvotna ideja bila je dijaprojektor, no zakrivljeni svod i nepravilna oštećenja nastala tijekom Drugog svjetskog rata onemogućili su realizaciju te zamisli.

Janke je kontaktirala s tvrtkama Coolux GmbH i Burmester Event&Medientechnik gdje su izradili digitalnu verziju originala iz 19. stoljeća. Uzorak je projiciran na površinu s koje je uklonjena dekoracija, a digitalna slika prilagođena je neravninama pomoću specijalnog programa.

Sposobnost manipulacije projicirane slike ovu tehnologiju čini revolucionarnom novim alatom za konzervatore. Osim autentična izgleda, prednosti nove metode su to što je posve prilagodljiva i neinvazivna te pomaže uočavanju razlika između originala i restauriranih inačica.

Digitalna restauracija murala

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi