sedam autora

Vinkovci: Nesvakidašnja izložba ispred Galerije Slavka Kopača

08.08.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Gradski muzej Vinkovci predstavio je reprodukcije dijela sedam hrvatskih autora kao dio zaštitne ograde postavljene ispred Galerije likovnih umjetnosti Slavka Kopača, koja je zatvorena za javnost zbog obnove

Riječ je sedam hrvatskih autora, koji su svojim doprinosima obogatili svijet umjetnosti, a čija su dijela dio likovne zbirke Gradskog muzeja Vinkovci odnosno Galerije Slavka Kopača koja djeluje u sklopu vinkovačkog Gradskog muzeja.

"Ovom prilikom imamo prigodu uroniti u mali dio kreativnosti koja je oblikovala našu kulturu i identitet. Neka ova informativna izložba potakne nove ideje i nadahne slijedeću generaciju umjetnika da nastave nasljeđe ovih autora", poručili su vinkovački muzealci u povodu postavljanja ove nesvakidašnje izložbe.

Pored dijela Slavka Kopača (Vinkovci, 1913. – Pariz, 1995.), izložena su i dijela kipara i grafičara Antuna Babića, (Bijeljina, 1931. - Vinkovci, 2023.), kipara Ivana Kožarića (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.), kipara i slikara Vanje Radauša (Vinkovci, 1906. – Zagreb, 1975.), kipara Roberta Frangeša Mihanovića (Srijemska Mitrovica, 1872. - Zagreb, 1940.), slikara Ljube Ivančića, (Split, 1925 – Zagreb, 2003) i kipara Branislava Deškovića (Pučišća, 1883. – Zagreb, 1939.).

Radovi na obnovi Galerije likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" započeli su prošle godine i do sada su obavljena sondažna istraživanja unutar zgrade te povijesna i arhivska istraživanja, koja su podloga za izradu projekta cjelovite arhitektonske obnove zgrade koja će podrazumijevati i zamjenu krovišta, energetsku obnovu, rješavanje kapilarne vlage i obnovu fasade.

Riječ je o zgradi izgrađenoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeća, a koja se u galerijske svrhe koristi od 60-tih godina prošloga stoljeća i dio je zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Vinkovaca.