GLUMICAMA MANJE PLAĆE

Šokantna istina o spolnoj diskriminaciji u Hollywoodu

05.02.2014 u 13:20

Bionic
Reading

I najslavnijim holivudskim glumicama, koje po filmu zarađuju milijune dolara, nakon 34. godine opasno pada cijena

Časopis Journal of Management Inquiry prošli tjedan objavio je studiju o visini plaća među holivudskim zvijezdama i došao do zaključka da je prosječna godina pada novčane vrijednosti glumica 34. godina dok glumcima cijena počinje padati u 51. godini.

'Ostarjela lica glumaca označavaju zrelost, karakter i iskustvo. Kod ženskog lica, s druge strane, na cijeni je najviše mladost', stoji u studiji.

Pomalo je čudna činjenica u svijetu u kojemu je novac sve da se spolno prvenstvo ne reflektira na zaradi filmova. Naime studija je otkrila da glumice iznad 32 godine ne utječu na smanjenje zarade filma dok glavni glumci stariji od 42 godine mogu smanjiti zaradu za 17 posto.

Studija nudi tri moguća razloga holivudske spolne nejednakosti. Jedan razlog bila bi nestašica uloga za starije glumice, a drugi činjenica da muškarcima novac više znači pa su uporniji u pregovaranju oko zarade. Treći razlog se naslanja na drugi i glasi: 'Budući da žene osjećaju da imaju manje pravo na najveće zarade, u pregovorima zahtijevaju manje novca', stoji u studiji.