NAGRADNJAČA

'Velike diktatorice' u HNK Zadar

27.04.2012 u 14:31

Bionic
Reading

U srijedu, 2. svibnja s početkom u 20 sati na programu HNK Zadar ponovno je predstava 'Velike diktatorice' (Summit) koju je prema tekstu škotskog pisca Roberta Davida MacDonalda režirala Jasna Ančić. A mi svojim čitateljima poklanjamo ulaznice!

Riječ je o predstavi čija se radnja događa 1941. godine kada se u Berlinu susreću Eva Braun i Clara Petacci. No, vrijeme o kojem predstava progovara može se odnositi na sva razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Robert David MacDonald (1929.-2004.) je škotski pisac, prevoditelj i kazališni redatelj. Režirao je pedeset produkcija uključujući uspješnice De Sade Shadow, Chinchilla, Summit Conference, A Waste of Time, Don Juan, Britannicus i Cheri.
Preveo je više od sedamdeset predstava i opera s deset različitih jezika kao što su: The Barber of Seville, Aida, Figaro, The Human Voice, The Balcony, Faust I and II, Heda Gabler...
Njegova adaptacija 'Rata i mira' igrana je dvije sezone na Broadwayu i dobitnica je Emmy nagrade. Također je adaptirao tekst Thomasa Manna 'Smrt u Veneciji' koja je polučila veliki uspjeh u Engleskoj, Europi i Americi.
U svom uvodu drame 'Summit' napisao je: 'Ravnadušnost prema zlu od svih nas čini pomagače. Jer, manična želja za dominacijom i zločinom mora u konačnici pronaći i kazniti krivca.'
Trideset i četiri godine nakon što je 'Summit' napisan, tema igre je podjednako zanimljiva i svježa kao kad je i prvi put 1977. izvedena u Građanaskom kazalištu Glasgow. Jer, povijest nezaustavljivo postavlja pitanja i tek ponekad daje odgovore.

U predstavi igraju: Žana Bumber , Petra Težak, Anica Kovačević i dvije djevojčice: Nika Zekić i Roza Kočurat.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 30,00 kuna. (radno vrijeme blagajne HNK Zadar: pon.-pet.:11-13h, 18-20h, sub: 11-13h)

Dvije ulaznice je osvojila Maja Jadrešin