SATIRA 'ER IST WIEDER DA'

Vegetarijanac Hitler kao ljubitelj Zelenih i TV-zvijezda suvremene Njemačke

08.10.2015 u 11:00

Bionic
Reading

U njemačkim kinima 8. listopada počeo je igrati film Davida Wnendta 'Er ist wieder da' (On je opet tu), adaptacija bestselera Timura Vermesa, u kojemu se Adolf Hitler probudi živ i zdrav u Berlinu 2011. godine i doživi šok nad stanjem njemačkog društva. Ova satirična komedija ima potencijal filmskog hita, ali izaziva i podijeljene reakcije njemačkih medija, koji se doduše slažu u tome da je dosad ne baš poznati glumac Oliver Masucci maestralan u glavnoj ulozi

Kada je prije tri godine objavljen roman dotad nepoznatog bivšeg novinara i uspješnog ghostwritera Timura Vermesa 'Er ist wieder da', nitko nije mogao očekivati da će satirični roman o Adolfu Hitleru, njemačkoj prošlosti i sadašnjosti postati međunarodni bestseler. Tome je svakako pomogla i odlično dizajnirana naslovnica knjige, koja je ostala ista u prijevodnim izdanjima, na kojoj je Hitler predstavljen kroz efektivan dizajn, kroz svoju specifičnu frizuru i još specifičnije brkove. Dovoljno je baciti samo jedan pogled i svakome je odmah jasno kako je u knjizi riječ o Hitleru, no ono što je učinilo Vermesov roman tako popularnim jest autorova odvažnost da čovjeka kojega se smatra najvećim zločincem povijesti oživi i smjesti u suvremenu Njemačku.

'Er ist wieder da', koji je objavio Eichborn Verlag iz Kölna, započinje s time da se Hitler čarobno probudi živi i zdrav u berlinskom trendovskom kvartu Mitte u ljeto 2011, 66 godina nakon propasti Trećeg Reicha. Sam na svijetu, bez NSDAP-a, bez Eve Braun, bez ikakve vojne i političke moći, a okružen ljudima svih rasa koji mirno žive u glavnom gradu Njemačke, Hitler kreće na avanturu kroz suvremeno njemačko društvo, koje je zapravo glavna meta Vermesove satire, što ga spletom ne toliko nevjerojatnih okolnosti dovodi do toga da postane televizijska zvijezda. Vermesova politička persiflaža je prvo oduševila njemačke čitatelje, ali i izazvala rasprave u medijima, što je, naravno, samo još povećalo prodaju knjige (dosad je prodano više od dva milijuna primjeraka u Njemačkoj) i pomoglo joj da se pretvori u internacionalni bestseler.

Većina je kritičara hvalila satiru romana, u kojemu se Hitler, primjerice, oduševljava strankom Zelenih kao vegetarijanac i veliki ljubitelj životinja, ali i proživljava njemu posve fantastične situacije poput otvaranja prve e-mail adrese. Ipak, bilo je i glasova koji su smatrali da je riječ o umanjivanju Hitlerovih zločina i ciničnom zarađivanju na Hitleru kao brendu, što je nacistički diktator kroz desetljeća također postao. Naročito u Njemačkoj se stalno objavljuju knjige i snimaju dokumentarni filmovi o Hitleru i nacistima, u kojima se s jedne strane osuđuje vlastita mračna prošlost, a s druge na istoj dobro zarađuje, a oni koji nisu bili skloni Vermesovom romanu, prvenstveno su se žalili na potonje.


Zato i nije čudno što je Vermesov roman sada doživio i svoju filmsku adaptaciju, koju režijski potpisuje David Wnendt, koji se već istaknuo snimanjem filma po kontroverznim njemačkim romanima, konkretno 'Vlažnim zonama' Charlotte Roche. Za glavnu ulogu izabran je ne baš poznati njemački glumac Oliver Masucci, čiju duhovitu ali i zastrašujuću glumu svi redom hvale, a glumačku ekipu čine još i Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katja Riemann, Franziska Wulf, Lars Rudolph itd. Wnendt je s jedne strane pratio narativnu liniju romana, ali je u filmskoj verziji dodao i dokumentarističke dijelove, scene u kojima je Masuccija u liku Hitlera poslao na njemačke ulice i snimao kako ljudi reagiraju na pojavu pokojnog nacističkog zločinca.

Slično je još 1994. godine napravio novosadski režiser Želimir Žilnik sa svojim legendarnim doxom 'Tito drugi put među Srbima', u kojemu je glumca u maršalskoj uniformi poslao na ulice Beograda te izazvao kaos. Nekima su baš ti dokumentarni dijelovi 'Er ist wieder da' najfascinantniji dio filma, jer prikazuju raznolike, neočekivane ali uvijek spontane reakcije običnih Nijemaca na pojavu Adolfa Hitlera. Neki su sigurni da je riječ o televizijskoj spački, drugi se pitaju tko je ovaj luđak što se odijeva kao Hitler i ima iste brčiće, treći posve prijateljski pristupaju Masucciju kao da su doista susreli oživjelog Hitlera. Njemački kritičari spominju da u tim scenama 'Er ist wieder da' podsjeća na ludilo 'Borata' Sache Barona Cohena

Ipak, ne propušta se postaviti pitanje što znači smijati se Hitleru i njegovim avanturama u današnjici te se propituje pedagoška vrijednost filma. Der Spiegel naročito naglašava da je satirička oštrica filma uperena protiv medija, koji i uskrsnulog Hitlera pretvaraju u zvijezdu, a među vrhuncima je scena u kojoj se parodira poznati izljev bijesa Brune Ganza u ulozi Hitlera u dramatičnom 'Der Untergang'. Ako je pak suditi po uspjehu knjige prema kojoj je snimljen, 'Er ist wieder da' ima svaku šansu postati i filmski hit.

Er ist wieder da