20. izdanje

Večeras se otvara jubilarni ZFF, evo što gledati u bogatom filmskom tjednu

23.10.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Uoči jubilarnog, dvadesetog Zagreb Film Festivala koji se otvara večeras u kinu SC projekcijom hvaljenog filma Jurja Lerotića 'Sigurno mjesto', iz bogatog programa koji uključuje čak 115 filmova iz cijeloga svijeta u 11 programa, uz rekordna četiri hrvatska dugometražna prvijenca (uz 'Sigurno mjesto', tu su i 'Gurbura', 'Tragovi', 'Stric'), izdvojili smo nekoliko zanimljivih filmova iz raznih programa festivala, koje nikako ne biste smjeli propustiti

Glavni program:

'Tiha djevojka' (Colm Bairéad, Irska)

Ponedjeljak, 24 listopad 2022. - 10:30/18:30 Kino Tuškanac

O filmu:

Ruralna Irska, 1981. Cáit je tiha i povučena djevojčica iz velike i siromašne obitelji. Dok otac kockar sustavno zanemaruje djecu i farmu, trudna majka previše je opterećena brigama i obvezama. Kada majčina rođakinja Eibhlín predloži da Cáit provede ljeto na farmi s njom i njezinim mužem Seánom, Cáitin otac objeručke prihvaća ponudu. Usred bujnog zelenila irskog sela, okružena Eibhlíninom nježnošću i brigom, Cáit se preporađa. Tiha djevojka snimljena je na irskom jeziku prema popularnoj priči Claire Keegan, prvi put objavljenoj u New Yorkeru. Film je na Berlinaleu dobio posebno priznanje u programu Generation Kplus.

Izvor: Društvene mreže

O redatelju:

Rođen 1981. u Dublinu, gdje je odgajan u bilingvalnom okruženju. Studirao je film na Tehnološkom institutu u Dublinu te je snimio nekoliko filmova na irskom jeziku. Njegov diplomski film Mac and Athar (His Fasther’s Son) doživio je međunarodni festivalski uspjeh. Godine 2012. s Cleonom Ní Chrualaoi je osnovao produkcijsku kuću Inscéal, u sklopu koje je režirao Tihu djevojku (Berlinale 2022. – Generacija Kplus – posebno priznanje Dječjeg žirija).

Bairéad će biti gost ovogodišnjeg ZFF-a i u Zagrebu će osobno predstaviti svoj debitantski film koji je već rastopio srca brojnih gledatelja.

'Sanjam električne snove' (Valentina Maurel, Belgija, Francuska, Costa Rica)

Utorak, 25 listopad 2022. - 10:30/18:30 Kino Tuškanac

O Filmu:

Tinejdžerka Eva živi s majkom, mlađom sestrom i problematičnom mačkom. Njezina je žarka želja preseliti se svom otuđenom ocu Martinu, profesionalnom slikaru, kiparu, pjesniku i pijancu koji prolazi kroz drugu adolescenciju. Dok se Martin suočava s mentalnom krizom i potisnutim bijesom, Eva ga odano prati, balansirajući pritom između nemirne osjetljivosti tinejdžerskog života i nemilosrdnosti odraslog svijeta. Maurelina drama o sazrijevanju premijerno je prikazana u Locarnu gdje je osvojila impresivan niz nagrada – za najbolju režiju, glumicu i glumca.

Izvor: Društvene mreže

O redateljici:

Francusko-kostarikanska redateljica s adresom u Kostarici. Diplomirala je film na INSAS-u, nacionalnom visokom institutu za izvedbene umjetnosti i tehnike emitiranja. Njezin diplomski film Paul Is Here (2017.) dobio je Nagradu Cinéfondation u Cannesu, dok joj je drugi kratkometražni film Lucia in Limbo (2019.) prikazan na Međunarodnom tjednu kritike u Cannesu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Sanjam električne snove (2022.) njezin je cjelovečernji prvijenac.

'Joyland' (Saim Sadiq, Pakistan)

Četvrtak, 27 listopad 2022. - 10:30/18:30 Kino Tuškanac

O filmu:

Vesela i kaotična obitelj Rana živi u srcu metropolitskog Lahorea. Dok svi željno iščekuju rođenje djeteta najstarijeg sina i njegove žene, nezaposleni mlađi sin Haider i supruga Mumtaz svojim brakom prkose konvencijama društva. Neovisna Mumtaz hraniteljica je obitelji, a sanjar Haider dane provodi s nećacima. Kada Haider otkrije svijet erotskog teatra i potajno se zaposli kao pomoćni plesač trans starlete Bibe, njegov će potez utjecati na cijelu obitelj. Joyland je prvi pakistanski film prikazan u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija u sekciji Izvjestan pogled te Queer palmu.

Izvor: Društvene mreže

O redatelju:

Pakistanski redatelj. Diplomirao je režiju na Sveučilištu Kolumbija. Njegovi raniji dokumentarni filmovi prikazivani su na domaćim TV postajama i bili viralni na društvenim mrežama u Pakistanu. Kratkometražni filmovi prikazani su mu na festivalima diljem svijeta, uključujući Darling (Venecija 2019. – najbolji kratkometražni film; SXSW 2020. – posebno priznanje žirija) i Nice Talking to You (SXSW 2019.).

Iz ostalih programa:

'Alma viva' (Cristèle Alves Meira, Portugal, Francuska, Belgija)

Ponedjeljak, 24 listopad 2022. - 20:30 Muzej suvremene umjetnosti / Nedjelja, 23 listopad 2022. - 9:00 online

O filmu:

Kao i svakog ljeta, mala Salomé praznike provodi kod svoje bake u malom planinskom selu u Portugalu. Ondje je baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njezin sin Joaqim i ludilo počinje. Dok odrasli tonu u kaos i svađu oko sprovoda, Salomé zaposjeda duh ljutite bake koja svoje razočaranje ponašanjem odraslih članova obitelji pokazuje širenjem vlastitog kaosa. Ovaj šarmantni film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne obitelji premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu.

O redateljici:

Školovana za glumicu, Cristèle Alves Meira profesionalnu karijeru započela je kao kazališna redateljica. Režirala je dokumentarne filmove Som & Morabeza i Born in Luanda te kratkometražne igrane filmove Sol Branco, Campo de Víboras (Tjedan kritike u Canesu, 2016.), Invisível Herói (Tjedan kritike u Canesu, 2019.) i Tchau-Tchau. Alma vivanjezin je cjelovečernji prvijenac.

'Ružičasti mjesec' (Floor Van Der Meulen, Nizozemska, Slovenija)

Četvrtak, 27 listopad 2022. - 20:30 Muzej suvremene umjetnosti / Nedjelja, 23 listopad 2022. - 9:00 online

O filmu:

Tijekom obiteljske večere sa svojim 74-godišnjim ocem Janom, Iris i Ivan iz vedra neba dobivaju šokantnu vijest – Jan je umoran od života i odlučio je umrijeti do svog sljedećeg rođendana. I dok Ivan stoički prihvaća očevu odluku, Iris se odbija pomiriti s tom apsurdnom idejom. Jan je zdrav i vitalan otac i djed koji život živi punim plućima. Prema njezinim planovima trebao je živjeti još barem deset godina. No Jan ima svoje planove… Ružičasti mjesec premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Tribeca, gdje je ovjenčan posebnim priznanjem u kategoriji najboljeg redatelja igranog filma.

O redateljici:

Rođena 1989. u Nizozemskoj. Režirala je kratki dokumentarni film 9 Days: From My Window in Aleppo (2015.), za koji je osvojila nagradu EFA-e za najbolji europski kratki film te nagradu za najbolji kratkometražni film na BFI London Film Festivalu. Godine 2019. režirala je i hit seriju Skam te dugometražni dokumentarni film The Last Male Standing. Ružičasti mjesec joj je prvi dugometražni igrani film.

'Praznik rada' (Pjer Žalica, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Crna Gora)

Ponedjeljak, 24 listopad 2022. - 19:30 Kino Kinoteka / Četvrtak, 27 listopad 2022. - 18:00 Muzej suvremene umjetnosti

O filmu:

Nakon deset godina rada u Njemačkoj, Armin se vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. No Fude nema. Susjedi kažu da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo slavi praznik rada, Armin pokušava saznati istinu. Pjer Žalica poznat je ZFF-ovoj publici još od začetaka festivala, kada je za prvijenac Gori vatra ovjenčan posebnim priznanjem žirija (ZFF 2003.). Ove se godine na zagrebačka platna vraća crnohumornom dramom o mentalitetu balkanskog čovjeka, kojom je zatvoren ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Izvor: Društvene mreže

O redatelju:

Sarajevski scenarist, redatelj, producent i montažer. Profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Član EFA-e. Filmovi su mu prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Cannes, Toronto, Locarno, Tribecu i druge. Dobitnik je Srebrnog leoparda Filmskog festivala u Locarnu za film Gori vatra (2003.). Napisao je scenarij za film Žaba (ZFF 2015.), a na ZFF-u je 2020. prikazan i njegov film Koncentriši se, baba. Režirao je i više kratkih igranih te dokumentarnih filmova, kazališnih predstava, TV programa te reklamnih i glazbenih spotova.

Podsjećamo i na intervju koji smo nedavno objavili s redateljem Žalicom.

'Poslije sunca' (Charlotte Wells, Velika Britanija, SAD)

Ponedjeljak, 24 listopad 2022. - 17:00 Kino Kinoteka / Srijeda, 26 listopad 2022. - 18:00 Muzej suvremene umjetnosti

O filmu:

Dvadeset godina nakon idiličnog ljetovanja, koje je provela s ocem u turskom odmaralištu, Sophie se prisjeća njihova zajedničkog putovanja. Praznine između kućnih snimaka ispunjava stvarnim i izmišljenim sjećanjima kako bi upotpunila sliku oca kojeg nikada nije u potpunosti poznavala. Poslije sunca premijerno je prikazan na Međunarodnom tjednu kritike u Cannesu, a potom i na festivalima u Torontu, Karlovym Varyma i drugdje. Film je producirao oskarovski redatelj Barry Jenkins (Mjesečina, Ulica Beale), a u ulozi oca nastupa Paul Mescal, poznat po ulogama u Izgubljenoj kćerii Normalnim ljudima.

Izvor: Društvene mreže

O redateljici:

Škotska redateljica s adresom u New Yorku. Tijekom studija na NYU-u, koji je pohađala uz podršku njujorške i losanđeleske BAFTA-e, napisala je i režirala tri kratka filma. Časopis Filmmaker Magazine uvrstio ju je na svoj popis 25 lica nezavisnog filma, a 2020. godine sudjelovala je u programu Sundance Institute Screenwriters and Directors Lab. Poslije sunčanja (2022.) joj je prvi dugometražni film.

'Noćni putnici' (Mikhaël Hers, Francuska)

Utorak, 25 listopad 2022. - 17:00 Kino Kinoteka / Petak, 28 listopad 2022. - 18:00 Muzej suvremene umjetnosti

O filmu:

Svibanj je 1981. i ulice Pariza pune su slavljenika nakon izborne noći, zrak je nabijen optimizmom i nadom. No Élisabet (Charlotte Gainsbourg ) nije slavljenički raspoložena. Napustio ju je muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece. Ne znajući za poraz, Élisabet nalazi posao u kasnonoćnoj radioemisiji, a u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu – tinejdžericu Talulu bez doma i obitelji. Iako će s njima ostati kratko, Talulah će ostaviti neizbrisiv trag u životima Élisabet i njezine djece. Ova lakonotna, optimistična drama premijerno je prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma.

Izvor: Društvene mreže

O redatelju:

Rođen u Parizu 1975. Diplomirao je produkciju na filmskoj školi La Fémis, nakon čega je snimio tri uspješna kratka filma: Charell (2006.), Primrose Hill (2007.) i Montparnasse (2009.). Uspjehe je nastavio nizati i cjelovečernjim ostvarenjima: Memory Lane (Locarno Film Festival, 2010.), This Summer Feeling (Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, 2016.), Amanda(Venecijanski filmski festival, 2018.).

'Kao da smo mrtvi' (Natalia Sinelnikova, Njemačka)

Utorak, 25 listopad 2022. - 18:00 Muzej suvremene umjetnosti / Petak, 28 listopad 2022. - 17:00 Kino Kinoteka

O filmu:

U distopijskom svijetu, u ne tako dalekoj budućnosti, usamljena zgrada na rubu šume jedno je od posljednjih utočišta propale civilizacije. Kriteriji za primanje novih stanara su rigorozni, a za poštivanje strogih pravila zadužena je sigurnosna službenica Anna, koja ondje živi sa svojom 16-godišnjom kćeri Iris. No kada jednom od stanara nestane pas, ostali su uvjereni kako je među njima ubojica. Fasada savršenog života se raspada, a stanari tonu u ludilo i paranoju. Kao da smo mrtvi urnebesna je društvena satira premijerno prikazana na Berlinaleu.

Izvor: Društvene mreže

O redateljici:

Rođena u Sankt-Peterburgu 1989. Kao sedmogodišnjakinja emigrirala je s obitelji u Njemačku. Diplomirala je režiju na Filmskom sveučilištu Babelsberg filmom Weeping Willows (2017.), koji je premijerno prikazan na Festivalu židovskog filma u Moskvi. Članica je mreže židovskih umjetnika Dagesh. Njezin cjelovečernji prvijenac Kao da smo mrtvi (2022.) premijerno je prikazan na Berlinaleu, dok je na Tribeci osvojio nagradu za najbolju kameru.

'Igra' (Ruben Östlund, Švedska)

Nedjelja, 30 listopad 2022. - 20:00 Muzej suvremene umjetnosti

O filmu:

Godine 2006. u središtu Göteborga grupa tinejdžera iz afričkih imigrantskih obitelji smišlja složenu igru prevare, manipulacije i poniženja kako bi ukrali mobitele bijelim i azijskim dječacima. Umjesto fizičkog nasilja, počinitelji su koristili strategiju dobrog i lošeg policajca te stereotipe o crnim doseljenicima kao metodu zastrašivanja. Jedan od Östlundovih najuznemirujućih ostvarenja, Igra je po izlasku u Švedskoj izazvala kontroverze i potaknula javnu debatu o rasi, klasama i zloporabi moći. U ovogodišnjem Glavnom programu prikazuje se i Östlundov Trokut tuge (Zlatna palma 2022.).

O redatelju:

Rođen 1974. Redatelj, scenarist i montažer i jedan od najuzbudljivijih suvremenih filmaša. S producentom Erikom Hemmendorffom suosnivač je producentske tvrtke Plattform Produktion. Östlundova intrigantna ostvarenja nude pronicljivu i satiričnu socijalnu analizu današnjice. Östlundov proslavljeni film Turist (2014.) nominiran je za Zlatni globus, a filmovi Kvadrat (2017.) i Trokut tuge (2022.) donijeli su mu prestižnu Zlatnu palmu u Cannesu.