U KINU EUROPA

Večeras ne propustite Noć hrvatskog filma

06.10.2018 u 08:25

Bionic
Reading

Peto izdanje manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija, koje će se održati u Zagrebu, Sisku, Šibeniku, Otočcu, Novoj Gradiški i Dubrovniku te u Srbiji, BiH, Madžarskoj i Austriji, svečano se otvara u subotu u zagrebačkom kinu Europa

Uz besplatan ulaz, za otvorenje je priređen koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji će podsjetiti na poznate melodije i kadrove iz hrvatskih klasika, poput 'Vlaka u snijegu', 'Novinara', 'Servantesa iz Malog Mista', 'Balthazara', 'Ne daj se Floki' i drugih.

Filmski program otvara blok zanimljivih retro filmova, koji započinje filmom 'Surogat oskarovskog sjaja' Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu. S obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi 50. rođendan, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru, a u Zagrebu 'Izumitelj cipela'.

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, prikazat će se stari hrvatski reklamni filmovi nastali od 1928. do 1955. godine, a kao posebna poslastica najavljuju se prve sačuvane hrvatske reklame iz 1928., igranu 'Novi život kuharice' s Kety Balog i gđom. Hoffer u glavnim ulogama kuharice i sobarice, te animiranu 'Philips-Argenta'.

S obzirom na ovogodišnje hrvatske sportske uspjehe pripremljena je i projekcija film 'Sport u Zagrebu' Maksimilijana Paspe iz 1937., a bit će tu i  digitalno restauirani duhoviti ljubavni kratki igrani film  iz 1932. 'Ah, bješe samo san!' filmskog pionira Oktavijana Miletića.

Nakon toga slijedi dokumentarni blok - otvara ga premijera dokumentarca 'Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac' redatelja Silvija Petranovića.

Film se bavi 'Vudom' kao filmskim autorom, ali oslikava i vrijeme nastanka njegovih filmova kao i njegovu privatnu osobnost, te pokušava razriješiti misteriju prvog i jedinog hrvatskog oskarovca.

U filmu se pojavljuje  Vukotićeva supruga i prva suradnica Melita Andres Vukotić, te njegovi suvremenici Nedeljko Dragić, Borivoj Dovniković Bordo, Joško Marušić, Milan Blažeković, Mihail Miki Ostrovidov, Fadil Hadžić.

Dokumentarni dio Noći zamišljen je kao hommage umjetnosti pa su neki od odabranih filmova posvećeni domaćim umjetnicima i stvarateljima.

'Bućan – Triptih' redatelja Nenada Puhovskog  o Borisu Bućanu koncipiran je kao vizualni esej o njegovim plakatima snimljen sa ambicijom da 'plakati progovore' o sebi, svom autoru i svojim protagonistima.

'Bourek – Slika kao film u jednom kadru' redatelja Zorana Peze je iscrpni portret Zlatka Boureka -  homo universalisa, renomiranog slikara i kipara, vrsnog ilustratora, istaknutog kazališnog scenografa i redatelja, doajena art struje Zagrebačke škole crtanog filma.

Gotovo cijeli život dijelio je crtaći stol i ideje s prijateljem Pavlom Štalterom, pa dokumentarac bilježi njihov završni rad na crtanom filmu 'Wiener Blut', vjerojatno posljednjem crtanom filmu u klasičnoj tehnici animacije na folijama prenesenim na 35 milimetarsku filmsku vrpcu, što ga povijesno čini vrijednim dokumentom vremena koje nestaje.   Film 'Stećci' Bogdana Žižića predstavlja do sada najbogatiju i najpotpuniju filmsku prezentaciju jedinstvene umjetnosti stećaka, koji se nalaze i na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Dokumentarni program završava dokumentarno -  eksperimentalnim filmom 'Zarobljeni u stroju' nadahnutim opusom Irene Vrkljan u režiji Leona Rizmaula, a koji govori o napuštenim, zastarjelim strojevima koji pričaju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi.

Nakon ponoći na redu je blok animiranih filmova za odrasle,  legendarni  'Bećarac' Zlatka Boureka iz 1966., a gledatelji će uživati i u najnovijem filmu Veljka Popovića, 'Biciklisti', u kojem je splitski autor oživio slavne biciklističke figure Vaska Lipovca i time postao jedan od laureata ovogodišnjeg Animafesta, ali i dobitnik posebnog priznanja žirija natjecateljskog programa na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

Za kraj 'noćne šihte' u jedan sat iza ponoći rezerviran je program novih medija recentnog datuma,  iz kojeg izdavaja  recentni uradak autora Marka Meštrovića, sudionik brojnih festivala, 'Trip', nastao kombinacijom stvaralačkih tehnika.

U foajeu kina postavit će se izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji 'slikom' pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest. Na prethodnim Noćima hrvatskog filma bili su omiljena 'kulisa' za fotografiranje.  

Filmski program, specifičan za svaki grad uključen u projekt, sastavila je umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika, Tomislava Gregla koji je bio selektor za animirani film i Branka Ištvančića zaduženog za dokumentarni film.

'Misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina  6. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja', ističu organizatori.

Gledatelje će kroz program otvorenja voditi glumac Asim Ugljen.