NOVO OTKRIĆE

Van Goghovo uho odsjekao je Gauguin

28.12.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Legendarni slikar Vincent van Gogh, poznat kao genije izmučen mentalnom bolesti zbog čijih posljedica je odrezao vlastito uho, zapravo je žrtva slikara Paula Gauguina koji ga je napao mačem, tvrde njemački stručnjaci

Njemački povjesničari umjetnosti tvrde da je Vincent van Gogh priču o samoranjavanju izmislio kako bi zaštitio slikara Paula Gauguina koji mu je u bjesnilu svađe uho odsjekao mačem. 'Paktom šutnje' međusobno su se štitili – Gauguin da izbjegne suđenje, a Van Gogh u želji da zadrži prijatelja kojim je bio zaluđen, piše britanski Telegraph.

Prema rezultatima najnovijih istraživanja, Gauguin, inače vrstan mačevalac, ponukan učestalim svađama odlučio je napustiti Van Goghovu Žutu kuću u Arlesu. Otputio se s kovčegom i svojim mačem, no Van Gogh koji ga je već prethodno gađao staklom, uporno ga je slijedio. Kako su se približavali bordelu, njihova svađa je kulminirala i Gauguin je, u bijesu ili samoobrani, mačem prijatelju odsjekao uho. Nakon toga oružje je bacio u rijeku Rhonu, a nesretni Van Gogh je uho ostavio prostitutkama i odjurio kući gdje ga je drugi dan pronašla policija.

Gauguin je bez dileme oko tog razdoblja boravio kod Van Gogha, a većina stručnjaka slaže se da je nestao baš uoči incidenta s odsijecanjem uha.

U prilog najnovijoj priči idu i Van Goghove posljednje riječi upućene bliskom prijatelju: 'Ti šutiš, i ja ću također.' Isto tako, u pismima upućenim bratu Theu, Vincent piše da je 'sretan što Gauguin nema pištolj ni slično vatreno oružje jer je jači od njega i njegova je strast veća' te nastavlja 'nitko nije vidio da činim svoj zločin i ništa me ne može spriječiti od izmišljanja priče da sakrijem istinu'.

Njemački povjesničari umjetnosti kao dokaz svojim tvrdnjama nude i Van Goghov crtež uha iznad kojeg stoji riječ ictus, latinski izraz korišten u mačevanju.

Ostali stručnjaci, uključujući i one iz Van Goghovog muzeja u Amsterdamu, ne slažu se s tvrdnjama njemačkih kolega. 'Možda su u pravu, no sve su hipoteze valjane obzirom na manjak dokaznih materijala', rekla je Nina Zimmer povjesničarka umjetnosti i kuratorica velike Van Goghove izložbe u Baselu.

Poznatija verzija priče o Van Goghovu odsijecanju uha jest da je činu prethodila svađa s Gauguinom, prijateljem prema kojem je osjećao snažne emocije, ali ga je u neuravnoteženom stanju napao britvom. Nakon što se osvijestio, kaznio se odrezavši vlastito uho.