IZLOŽBA

'Valovi' Vaska Lipovca u Splitu

30.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

U sklopu Splitskog ljeta u vrtu Galerije Meštrović otvorena je izložba 'Valovi' Vaska Lipovca na kojoj je predstavljeno dvadeset skulptura rađenih u netreteiranom željezu i staklu te skice, slike, crteži, studije, makete i modeli koji su prethodili skulpturama

Otvarajući izložbu pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović je istaknula kako je Vasko Lipovac bio veliki umjetnik koji je zadužio ne samo hrvatsku nego i europsku modernu umjetnost.

'Vasko Lipovac je bio kipar, slikar i grafičar koji je svojim likovnim izričajem i velikim opusom dao golem prinos antologiji hrvatske i europske modere umjetnosti', rekla je Jurić Bulatović.

Po njenim riječima, Lipovac je tijekom svojeg plodnog umjetničkog rada, koji je trajao više od 50 godina, utemeljio svoj vlastiti izraz u kojem iščitavamo spontanost, slobodu i iskrenost koja je posebice vezana za mediteranski identitet i dalmatinske motive.

'Ovaj nenadmašni sintezist slikarstva, skulpture i prizora iz jedinstvenog života, te svestrani umjetnik ostavio je neizbrisiv trag svoje umjetničke sposobnosti u hrvatskoj modernoj umjetnosti', kazala je pomoćnica ministrice kulture.

Pri tomu je naglasila kako u vrtu Galerije Meštrović ovom izložbom 'večeras svjedočimo sintezi dva velika umjetnika - Ivana Meštrovića i Vaska Lipovca'.

Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića i kustos ove izložbe Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je izložbom predstavljenjen posljednji Lipovčev stvaralači opus koji je njegov umjetnički testament, te da se ovom izložbom u vrtu Galerije Meštrović ujedno i Meštrovića čini aktualnim i ovovremenim.

'Ovom izložbom ispitujemo i kapacitete suvremene hrvatske skulpture koja može izdržati taj snažni kompleks Meštrovićeve umjetnosti. Onaj tko to izdrži, taj je velikan hrvatske skulpture, a mi smo uvjereni da smo ovom izložbom Vaska Lipovca dobili još jednog koji će se svrstati u povijest umjetnosti hrvatske skulpture', naglasio je Krstulović.

Po Krstulovićevim riječima ova izložba bi trebala biti začetak ustroja Galerije Vaska Lipovca u Splitu.

Izložbu će posjetitelji moći razgledati do 1. rujna ove godine.

Vasko Lipovac ( Kotor, 1931. – Split, 2006.) je i izvan hrvatskih granica priznati umjetnik, postmodernist u čijim je radovima prepoznatljiv mediteranski kolorit i humor. Akademiju primjenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu 1955. Bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića od 1955. do 1959. godine. Od 1967. živio je i radio u Splitu.

Od 1956. izlagao je na oko stotinu samostalnih i više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju, te javne spomenike, među kojima i prve nagrade za spomenik košarkašu Draženu Petroviću 1995. i za spomenik Marku Maruliću 1998.