GANZ NOVI FESTIVAL

Upoznajte novo lice izvedbenih umjetnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.09.2012 15:40
  • Objavljeno 04.09.2012 u 13:36
Gumjestaj

Gumjestaj

Izvor: Promo fotografije / Autor: http://ganznovi.sczg.hr/

Od 18. do 23. rujna održava se Ganz novi festival u Studentskom centru u Zagrebu koji donosi nove trendove u izvedbenim umjetnostima i pruža priliku za upoznavanje s ganz novim kazališnim, plesnim, glazbenim i novomedijskim autorima iz Austrije, Litve, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Srbije i Hrvatske

U šest festivalskih dana bit će predstavljeni autorski radovi nadolazeće generacije izvedbenih umjetnika, od kojih će neki svoju premijeru imati upravo na Ganzu.

Tako su hrvatski dizajnerski duo Budor&Čule u performansu-instalaciji 'KnockOff' radile s grupom uličnih 'fajtera' kako bi razvile subjektivni remake popularnih akcijskih filmova poznatih u filmskoj industriji kao 'mockbusteri'.

I dok takvi filmovi naslovom i stilom oponašaju skuplje i melankoličnije, te istovremeno jednako konzumerističke, holivudske hitove (blockbustere), Budor & Čule u njima pronalaze inspiraciju, nesavršenosti te mogućnosti za veću kreativnost i slobodu.

Naja Lee Jensen istražuje vezu između zvuka, prostora i pokreta i to vožnjom zagrebačkim ulicama u kombiju. U njezinoj zvučnoj instalaciji za jednu osobu nazvanoj 'Pokretne kuće (domovi) / Mobile Homes', zvuk i prostor grada, karavan i vi, ispreplest će se i nećete znati tko sluša, a tko reproducira zvuk, što je kretanje, a što stajanje u mjestu.

Slovenska plesna umjetnica Mala Kline premijerno izvodi 'Eden', za koji glazbu potpisuju braća Nenad i Alen Sinkauz, članovi East Rodea. 'Eden' suprotstavlja dva svijeta koja su istovremeno prisutna u susretu izvođača i publike.

http://ganznovi.sczg.hr/

http://ganznovi.sczg.hr/

Izvor: Promo fotografije / Autor: http://ganznovi.sczg.hr/

Otkriće festivala za mlade stvaratelje Batard u Bruxellesu 2010., Florentina Holzinger i Vincent Rieebek u 'Kein Applaus fur Schiesse' donose portret generacije, nedodirljiv miks plesa, trash popa, kazališta, akrobacije i performansa. Mladi će umjetnici dati sve kako bi dobili pljesak nakon predstave; stoga, flertuju s granicama svega što je moguće na sceni, referiraju se na kanon body i performance arta 1970-ih godina kako bi ga također parodirali te, iskreni naslovu svog djela, ne skidaju pogled jedan s drugoga u slučaju da onaj drugi ne bi besramno pokušao ukrasti scenu za završni aplauz.

Ovogodišnja programska novost, Ganz nova muzika predstavlja autorske večeri mladih skladatelja Matthiasa Kranebittera, Ane Horvat i Egidije Medekšaite.

Nizozemska nezavisna kustosica Joanna van der Zanden, kroz predavanje i radionicu, upoznat će posjetitelje s participativnim kustoskim praksama u suvremenoj umjetnosti, dok će mladi kulturni menadžeri i kustosi europske mreže Apap te zagrebački studenti i mladi kulturni radnici tijekom tri dana razmjenjivati iskustva, prakse i modele rada u izvedbenim umjetnostima.

Mladi novo medijski umjetnici Lean/Lorenz&Anich surađivati će s I’MM_Media labom SC te će kroz radionicu Digitalne botanike i analogno generativnog dizajna, otvarajući oči novim načinima primjene vizualnog izraza, uz jednostavne alteracije i radeći s onime što okolina ima za ponuditi, nenametljivo pretvoriti zanemarene prostore naše svakodnevnice u intrigantne pozornice.

Bit će predstavljeni hrvatski autori: Zrinka Šimičić Mihanović ('Titraji'), Oliver Frljić ('Mrzim istinu'), N. Manojlović i G. Tudor ('Vodoinstalater'), A. Stojković, N. i A. Sinkauz ('Malo je dovoljno').

Na kretanje kroz festival, ali i prostor Studentskog centra, potaknut će i zanimljivi punktovi – urbani namještaj od starih automobilskih guma 'Gumještaj', nastao kao produkt rada mladih dizajnera i arhitekata, a namijenjen, kako zabavi i odmoru, tako i osvještavanju korisnika o postojanju novih sadržaja unutar jedinstvenog arhitektonskog prostora lokacije festivala.

Ulaz na festival je besplatan.

Više informacija o ostatku programa, kao i detaljan raspored, dostupan je na internetskim stranicama

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi