DOLAZE U KONTROLU

UNESCO neće staviti Dubrovnik na popis ugrožene baštine

20.06.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Unatoč sumnjama da bi zbog izgradnje golfskih projekta na Srđu UNESCO mogao izbaciti Dubrovnik s popisa zaštićene svjetske baštine, do toga neće doći, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova

Na 38. zasjedanju Odbora za Svjetsku baštinu održana je rasprava o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika upisanog na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

U izlaganjima predstavnika glavnog tajništva UNESCO-a i ICOMOS-a postavljeno je pitanje hoće li planirana gradnja na platou Srđa i naselja Bosanka ugroziti iznimnu univerzalnu vrijednost upisanog dobra. Pitanje gradnje golfskog terena dulje je vrijeme vruća tema dubrovačkih aktivista predvođenih inicijativom Srđ je Grad.

Međutim, na zasjedanju Odbora za zaštitu Svjetske baštine UNESCO-a, države članice su se usuglasile da nema potrebe da se Stari Grad Dubrovnik nađe na popisu ugrožene svjetske baštine i ujedno su pohvalile brigu hrvatskih vlasti i stručnjaka u čuvanju baštine, potvrđeno nam je iz Ministarstva vanjskih poslova. Ipak su, kažu iz MVP-a, predstavnici Centra za svjetsku baštinu i ICOMOS-a pozvani su da zajednički posjete Dubrovnik i utvrde činjenično stanje.

Podsjetimo, Ivan Viđen iz inicijative Srđ je Grad smatra da su Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik zajedničkim snagama isključili UNESCO iz sudjelovanja u donošenju prostornih planova te su njegove upite i preporuke godinama držali u ladicama i trudili se po svaku cijenu u međuvremenu izglasovati projekt na Srđu. Veleposlanik RH u Francuskoj Ivo Goldstein je na Odboru kazao da zahvat na platou Srđa iznad Dubrovnika planiran urbanističkim planom ne zahvaća kulturno dobro na Popisu svjetske baštine niti njegovu 'buffer zonu' te da planirani projekti nisu uopće započeti.