IZLOŽBA U ZAGREBU

'Umjetnički život biljaka': Kako domaći suvremeni autori u svome radu koriste biljni svijet

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2021 13:27
  • Objavljeno 03.02.2021 u 13:27
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Juraj Vuglač

Galerija Kranjčar od četvrtka 4. veljače predstavlja multimedijalnu skupnu izložbu 'Umjetnički život biljaka', posljednju u izložbenom kvartetu – 'Natura vita', 'U ljetnom kodu' i 'Intima'

U kustoskoj koncepciji Vanje Babića dosad je na tim izložbama sudjelovalo 35 umjetnika svih generacija, od doajena hrvatske suvremene umjetnosti, preko predstavnika srednje generacije, do onih najmlađih, koji su pokazali kako sve koriste motive i sadržaje povezane s biljnim svijetom.

Svoje viđenje 'Umjetničkog života biljaka' sada će dati Dalibor Martinis, Željko Kipke, Damir Babić, Igor Eškinja, Ana Belošević, Igor Juran i Ela Štefanac.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Juraj Vuglač

'Multimedijalna Izložba Umjetnički život biljaka nastoji na nepretenciozan način i na minijaturnom uzorku od sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica različitih generacija pokazati bogatstvo i raznolikost mogućih aspekata tretiranja biljnoga svijeta u kontekstu vizualnih umjetnosti', ustvrdio je Vanja Babić u predgovoru izložbe.

Po njegovim riječima, u njihovom radovima biljni se svijet ukazuje na doista raznolike načine i u različitim funkcijama: kao nositelj naracije, kao aktivni čimbenik inscenacije, kao generator konceptualno osmišljene aproprijacije, kao motiv transponiran u neorgansku tvar, kao živi organizam što sudjeluje u realizaciji umjetničke akcije/intervencije te kao nepatvoreni materijal posredstvom kojega se vizualizira umjetnička projekcija.

'Vizualni umjetnici – danas zacijelo više nego bilo kada u prošlosti – nerijetko posežu za biljnim svijetom kao objektom vlastitih preokupacija, čineći to na medijski, idejno i poetski nadasve raznolike načine', ocijenio je.

Izložba će biti otvorena do 3. ožujka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!