MSU

Umjetnička pješačka tura 'Art ex Machina' o Novim tendencijama

27.04.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) organizira 6. svibnja pješačku turu 'Art ex Machina' koja će, posvećena umjetničkom pokretu Novih tendencija, pokazati kako je Zagreb 60-ih godina bio jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti

Sudionici ture, u trajanju 90 minuta, prošetat će kroz povijest umjetnosti od Tehničkog muzeja Nikola Tesla, preko nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade, do zgrade FER-a.

Nove tendencije pokret je avangardne umjetnosti koji je njegovao ideje konstruktivizma, Bauhausa i neoplasticizma te industrijsku estetiku. Najvažniji su umjetnički pokret druge polovine 20. stoljeća na ovim prostorima čije je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu.

Povjesničarka umjetnosti Dorotea Pečarić odgovorit će na pitanja kako su izgledala ta prva djela, jesu li se sačuvala i gdje, budući da internet nije postojao.

Na turi će predstaviti, među ostalima, radove umjetnika Miroslava Šuteja, Julija Knifera i Vjenceslava Richtera, arhitekata Nevena Šegvića i Vinka Fabrisa te dizajnera Bernarda Bernardija, priopćili su iz MSU.

Projekt je dio izložbe "Budućnosti", trećeg postava u nizu izložbi iz zbirki MSU "Zbirka kao glagol", koji predstavlja hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća i njihove vizije budućnosti od 1960-ih do danas.