UDRUGE PREDLAŽU

Umjetnička djela treba procijeniti Jadranka Kosor

09.09.2010 u 22:04

Bionic
Reading

Poučeni neugodnim iskustvom umjetnika Janeza Janše i organizatora festivala Zoom Davora Miškovića tijekom izložbe 'Život (u nastajanju)', zbog koje su privedeni na obavijesni razgovor i prozvani za kriminalnu djelatnost , neke umjetničke udruge i festivali premijerki su predložili osnivanje posebnog povjerenstva koje bi procjenjivalo umjetničke vrijednosti projekata

Savez udruga Operacija grad, Festival novog cirkusa, Kontejner, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti Vladi su se obratili s prijedlogom kojim će izbjeći buduće nemile situacije. S obzirom na to da u sljedećih nekoliko mjeseci organiziraju razne međunarodne festivale i projekte, ne žele biti pogrešno uvjereni u umjetničke vrijednosti svojih projekata.

Kako izbjeći nesporazume i dezorijentaciju građana koji, očekujući da će, recimo u muzejima, gledati umjetnost, tamo svjedoče blaćenju države? Vlada je ta koja bi trebala štititi građane od kaznenih djela koja se maskiraju u umjetnost.

Apeliraju stoga na Vladu Republike Hrvatske da osnuje prigodno Povjerenstvo za nadzor i (pr)ocjenu umjetničkih projekata prije nego što se oni imaju održati. Očekuju i konkretne rokove u kojima bi se materijali trebali dostavljati na procjenu te prigodne formulare temeljem kojih bi se izdavale licence za umjetničke projekte pod mogućim brendom 'odabrala i odobrila Jadranka Kosor'.

Umjetničke udruge nadaju se da nije prijedlog ne stiže prekasno.

Da pokažu dobru volju, preventivno će sve svoje materijale o planiranim događanjima poslati na recenziju premijerki Jadranki Kosor, a na isto pozivaju i druge umjetničke organizacije i institucije.