festival nevidljivog filma

Ugledni katalonski redatelj Albert Serra gost Filmskih mutacija u Kinoteci

25.01.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Zimsko izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma nastavlja s tri programska dana u kinu Kinoteka, a u petak se očekuje dolazak Alberta Serre, katalonskog filmskog, izvedbenog i vizualnog umjetnika i jednog od najprovokativnijih suvremenih filmskih autora

Tema njegovog masterclassa "Gubljenje kontrole: digitalna revolucija", koji će održati 26. siječnja na Akademiji dramske umjetnosti, bit će otpor filma i estetika digitalne prisutnosti u radu s (ne)glumcima i drugim protagonistima u njegovom specifičnom procesu snimanja i montaže.

Predavanje će pratiti filmovi koji će se prikazati 26. i 27. siječnja u kinu Kinoteka - igrani "Priča s Pacifika" iz 2023. i simpozijski umjetnički film "Biti otpori" iz 2016., a prije i poslije projekcije prvog filma upriličit će se i razgovor s redateljem.

Albert Serra filmski je i vizualni umjetnik, filmove radi u sklopu vlastite produkcije Andergraun Films, a konceptualna, filmski mišljena, galerijska i izložbena djela za najutjecajnije institucije i izložbe suvremene umjetnosti.

Rođen je u Banyolesu, studirao filozofiju i književnost, napisao niz dramskih djela za kazalište te snimao filmove kojima se etablira radikalno adaptiranim i transformiranim klasičnim tekstovima od Cervantesa do Biblije.

Za otvaranje i zatvaranje siječanjskog programa organizatori najavljuju posljednji film Jean-Luca Godarda "Najava filma koji nikada neće postojati: Lažni ratovi”" (2023.) i novi film najradikalnijeg autora, teoretičara i političkog zatvorenika japanskog revolucionarnog filma Masaoa Adachija "Revolucija+1" (2022.).

Prvi dio Filmskih mutacija održao se u prosincu prošle godine u Zagrebu i Rijeci s američkim filmskim, kazališnim i vizualnim umjetnikom E. Eliasom Merhigeom i njegovom kultnom trilogijom "Begotten".

"Još uvijek pod snažnim dojmom Merhigeova programa, serije razgovora i masterclassa krajem prosinca, prikazat ćemo još jednom trilogiju kao jedinstvenu kozmologiju, od najnovijeg Polia & Blastema, preko Zveketa nebeskih ptica do prvog filma Jednorođen", najavljeno je s festivala.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma su filmološki projekt o politikama filmskog kustostva nakon stoljeća filma i promišljanju modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu.

Zimsko izdanje održava se u Zagrebu i Rijeci u partnerstvu s MSU Zagreb, kinom Kinoteka, Akademijom dramskih umjetnosti, Hrvatskim filmskim savezom i MM centrom SC-a te Art-kinom Croatia i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.