BOGATI PROGRAM

U studenom u Art-kinu tri ciklusa nacionalnih kinematografija i 8. STIFF

01.11.2021 u 12:27

Bionic
Reading

U Art-kinu u Rijeci u studenom su na programu tri ciklusa suvremenih nacionalnih kinematografija - korejske, japanske i turske, a početak mjeseca donosi osmo izdanje Student International Film Festivala - STIFF, izvijestili su iz Art-kina

Osmi Student International Film Festival je jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Održava se u suorganizaciji udruge Filmaktiv, Studentskog kulturnog centra Rijeka, Sveučilišta u Rijeci te Art-kina. Od 4. do 7. studenoga pod okriljem teme Tijelo, prikazat će se 38 igranih, animiranih i dokumentarnih kratkometražnih filmova u 10 blokova.

U Tjednu korejskog filma od 8. do 12. studenog prikazat će se film 'Zvijeri koje se grebu za slamku', crnohumorni kriminalistički triler nagrađen na filmskim festivalima u Rotterdamu i Udinama, drama 'Žena koja je bježala' redatelja Hong Sang-soo, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. Nadalje, tu su filmovi 'Sretna Chan-Sil', 'Fengshui' i 'Krenuti dalje' redateljice Yoon Dan-bi.

Ciklus japanskog filma od 17. do 21. studenog donosi obiteljsku znanstveno-fantastičnu dramu "Prekrasna zvijezda", povijesna drama 'Iwane: Mač smirenosti', komedija 'Banana? U ovo doba noći?' i romansa 'Zamalo čudo' redatelja Yûyae Ishiija.

Romantična sportska drama 'Šampion' Ahmeta Katyksiza otvara reviju turskog filma. Tu su još filmovi "Čudo u ćeliji br. 7" Mehmeta Ade Öztekina, komedija 'Unutar obitelji' Ozana Açiktana 'Kisele jabuke' Yilmaza Erdoğanai.

Hrvatska kinopremijera nagrađivanog domaćeg filma 'Zbornica' Sonje Tarokić bit će u Art-kinu 24. studenoga. Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić svoju je svjetsku premijeru doživio na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija.

Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina, najavljeno je iz Art-kina.