MINISTARSTVO NAJAVLJUJE

U ponedjeljak rješenje pitanja intendanta zagrebačkog HNK?

29.08.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Iako se u medijima i dalje spekulira o imenima potencijalnih kandidata za mjesto v. d. intendanta zagrebačkog HNK-a te se tako spominje i aktualna intendantica Ana Lederer i nekadašnji ravnatelj Drame Dragan Despot, saznajemo da pregovori između Ministarstva kulture i Grada Zagreba još nisu završeni i da se zapravo više radi o kuloarskim naklapanjima ili o željama određenih grupa nego o utemeljenim činjenicama

Promjene u Kazališnom vijeću

Grad Zagreb je u Kazališno vijeće HNK imenovao novu članicu – Snježanu Abramović Milković, bivšu plesačicu i koreografkinju, voditeljicu Zagrebačkog plesnog ansambla te osnivačicu Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, koja je na toj funkciji zamijenila Mariju Sekelez, ravnateljicu Dječjeg kazališta Žar ptica.  'Jako sam zadovoljna što sam imenovana u Kazališno vijeće naše najveće nacionalne kazališne kuće, osobito zato što sam godinama gradila svoju karijeru na vaninstitucionalnoj sceni gdje sam stjecala znanja i iskustva na drukčiji način od onog kakav je uobičajen u institucijama', istaknula je Snježana Abramović Milković, dodavši da je dobro da se osobe s vaninstitucionalne scene uključuju u rad institucija. 'Mislim da mi s vaninstitucionalne scene možemo itekako pomoći u radu nacionalnih kazališnih kuća sa svojim međunarodnim iskustvom, koje smo stekli baveći se međunarodnim koprodukcijama i surađujući s inozemnim partnerima. Odnosno, možemo pomoći svojim drukčijim pogledom na funkcioniranje i rad HNK-a.' Na upit da komentira izbor intendanta zagrebačkog HNK-a, izrazila je nadu 'da će se svi zajedno koncentrirati na čovjeka, koji ima potrebne kvalitete, iskustvo i reference te najbolje napisan program te tako najbolje voditi HNK.

'Unatoč brojnim nastojanjima da se s gradonačelnikom Grada Zagreba postigne dogovor i utvrdi zajednički prijedlog za imenovanje intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, zajednički prijedlog nije utvrđen. Pregovori o zajedničkom kandidatu još su u toku i očekuje se da će biti dovršeni u ponedjeljak, 3. rujna 2013, kako bi prijedlog za imenovanje vršitelja dužnosti bio upućen na Vladu RH do 5. rujna 2013. godine', priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Također je naglašeno da sukladno članku 2. Ugovora o radu mandat intendantice traje do 1. rujna 2013. godine, kada joj prestaju sva prava i obveze te je stoga potrebno da i Vlada RH Anu Lederer razriješi dužnosti. Stoga se navodi da se Vladi RH do istog roka 5. rujna 2013. godine upućuje prijedlog da se Ana Lederer razriješi dužnosti intendanta HNK u Zagrebu.

No najzanimljiviji je dio koji govori o tome tko može biti imenovan za v. d. intendanta HNK-a. Naime, v. d. intendanta HNK-a može se imenovati jedino iz reda zaposlenika ustanove, u ovom slučaju HNK-a, s obzirom da se ne provodi javni natječaj, a v. d. intendanta mora zasnovati radni odnos u HNK. (Članak 25. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama - NN, 141/2012., koji propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj.)

To drugim riječima znači da aktualna intendantica Ana Lederer nikako ne može biti izabrana za v. d. intendanta jer u vrijeme potencijalnog imenovanja više neće biti zaposlenica HNK-a.

U priopćenju se nadalje ističe važnost članka 24. Statuta HNK-a po kojem 'do imenovanja intendanta, na temelju ponovljenog natječaja, odlukom Vlade Republike Hrvatske, na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba imenuje se vršitelj dužnosti najduže do godinu dana'.

Također, apostrofira se i važnost članka 28. po kojem se imenuje vršitelj dužnosti intendanta bez objavljivanja natječaja na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba, a nakon toga je Kazališno vijeće obvezno raspisati natječaj za intendanta Kazališta u roku od 30 dana od imenovanja v. d. intendanta.

U ime Ministarstva kulture pregovaraju Berislav Šipuš i Vladimir Stojsavljević, zamjenik, odnosno, pomoćnik ministrice, a grad Zagreb predstavljaju Ivica Lovrić i Vesna Kusin, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport te Bandićeva šefica za kulturu.


Iako se još ništa definitivno ne zna, iz priopćenja Ministarstva kulture je jasno da će v. d. intendanta HNK biti zaposlenik kazališta te da se zbog toga na toj prelaznoj funkciji nikako ne može naći ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč, ali zato je moguće da se te nimalo ugodne zadaće ponovno uhvati sadašnja ravnateljica Drame Sanja Ivić, koja je već bila u sličnoj nezavidnoj situaciji.

Također je jasno da bi Dubravka Vrgoč mogla biti za šest mjeseci ili godinu dana moguća kandidatkinja za intendanticu HNK-a jer bi se oko njene kandidature lako mogli usuglasiti i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Naime, ona uživa potporu i jednih i drugih, a uspjesi ZKM-a na hrvatskoj i međunarodnoj sceni potvrdili su njene ravnateljske sposobnosti.