rmn

PETero FINALISTA

U ponedjeljak doznajemo dobitnika 12. književne nagrade tportala

  • Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 31.05.2019 13:27
  • Objavljeno 31.05.2019 u 13:27
Bionic
Reading

Proglašenje dobitnice ili dobitnika i svečana dodjela 12. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman održat će se 3. lipnja u zagrebačkom Muzeju Mimara. U finalu su ove godine Ivana Šojat s romanom 'Ezan', Julijana Adamović s romanom 'Divlje guske', Zoran Žmirić s 'Pacijentom iz sobe 19', Kristina Gavran s 'Gitarom od palisandra' i Nikola Petković s romanom 'Put u Gonars'

Prema izboru žirija, kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan, pet romana ušlo je u finalni izbor za književnu nagradu tportala vrijednu 50 tisuća kuna. To su:

IVANA ŠOJAT, s romanom 'Ezan' (Fraktura d.o.o.), za koji je žiri u svom obrazloženju ocijenio da 'lijepo povezuje naizgled udaljene prostore i tradicije te književnim sredstvima – kroz strukturu, odnose među likovima, pripovjedni iskaz – naglašava važnost povijesnog pamćenja i prihvaćanja kontinuiteta života u svoj njegovoj raznolikosti'.

Posebna vrijednost romana Ivane Šojat je u opiranju stereotipnim tumačenjima 'tuđinske' prisutnosti

JULIJANA ADAMOVIĆ, s romanom 'Divlje guske' (Hena com), 'uvjerljiva i potresna priča o odrastanju i identitetu, čiji se konci počinju odmatati u uredu dječje psihologinje pred odlazak u školu, jednako uspješno funkcionira i kao roman s ozbiljnom ambicijom oslikavanja socijalno-ruralne zbilje sedamdesetih godina 20. stoljeća'.

'Divlje guske' Julijane Adamović roman su s ozbiljnom ambicijom oslikavanja socijalno-ruralne zbilje sedamdesetih

ZORAN ŽMIRIĆ, s romanom 'Pacijent iz sobe 19' (Hena com), 'prepun drastičnih prizora koji se izmjenjuju s duhovitim životnim situacijama' te 'konstruiran kao alternativa društvenoj i političkoj praznini, ili onome što se živi i stavlja u govor kao takav'.

Zoran Žmirić napisao je moćan antiratni roman o prošlosti koja nikako da prođe

KRISTINA GAVRAN, s romanom 'Gitara od palisandra' (Disput), koji žiri ocjenjuje kao 'priču o povezanosti sudbina, slučaju i 'slučaju', žrtvi i ljubavi, zavijena u plašt nekih prošlih vremena i žanrova koji naginju čudesnom i fantastičnom, jedna je od onih univerzalnih priča koje se mogu čitati uvijek i svuda s jednakim čitateljskim užitkom'.

Kristina Gavran daje glas ženi, ženama i pravu da o sebi i svojoj sudbini misle i donose odluke, bilo to samorazumljivo ili ne!

NIKOLA PETKOVIĆ, s romanom 'Put u Gonars' (Profil), čija se važnost prema žiriju ogleda 'i u sposobnosti da se u okviru velike teme (priče) rata sagleda nerazumnost i neuhvatljivost, zlo i običnost, nužnost preživljavanja i očuvanja onoga što čini svijet ljudskim i mogućim'.

Roman Nikole Petkovića 'Put u Gonars' čitatelja suočava s njegovim strahovima, sumnjama i neizvjesnom budućnošću

U konkurenciju za 12. književnu nagradu tportala ušli su hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori. Prijavljeno je 49 naslova, od kojih je u polufinale ušlo njih 11.

Dosadašnji dobitnici književne nagrade tportala

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta. Lani je najboljim proglašen roman 'Lisica' književnice Dubravke Ugrešić, a koji je izdala Fraktura.

Godinu ranije najboljim romanom proglašen je 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’(Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).

  • +20
Dodjela 11. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal