NAJBOLJI ROMAN

Olji Savičević Ivančević nagrada tportala

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 28.07.2014 15:29
  • Objavljeno 15.06.2011 u 19:50
Dobitnica nagrada@tportal.hr 2011

Dobitnica nagrada@tportal.hr 2011

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

Roman 'Adio kauboju' spisateljice Olje Savičević Ivančević žiri tportalove književne nagrade proglasio je najboljim u konkurenciji 50 naslova pristiglih na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr
Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na svečanom proglašenju dobitnika tportalove književne nagrade roman@tportal.hr u zagrebačkom kinu Europa Olja Savičević Ivančević preuzela je nagradu za svoj roman 'Adio kauboju' (izdavač Algoritam) koja iznosi sto tisuća kuna i najunosnija je književna nagrada u Hrvatskoj. Nagrada je dodijeljena četvrti put, a zanimljivo je da je Savičević Ivančević treći laureat koji je pobijedio debitantskim romanom.

Dodjela nagrada

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA:

Olja Savičević Ivančević u romanu 'Adio kauboju' dojmljivim i samoosviještenim glasom svoje junakinje pripovijeda o dalmatinskoj provinciji, ne samo zemljopisnoj, nego i duhovnoj. Autorica pokazuje da samo rijetki imaju hrabrosti pobjeći iz tog 'mentalnog zatvora' i poželjeti slobodu. Nažalost, cijena bude previsoka.

Fragmentarnom strukturom, roman 'Adio kauboju' reflektira rasutu egzistenciju naratorice/protagonistice, kao i njezine pokušaje da u potrazi za pretpostavljenom cjelinom slike događaja, koji je njezin život pretvorio u krhotine, da smisao svom životu. Posegnuvši za motivima 'kaubojske supkulture', autorica je s jedne strane nastojala izgraditi komunikacijski most za generacijsku nepomirljivost, a s druge ukazati na modele ponašanja koji su globalni obrasci.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tako predgrađe na jugu postaje prizor iz paradigmatskog Divljeg zapada, a junaci se dijele na dobre i loše momke, odmetnike i šerife. U nizu naglih rezova, Olja Savičević Ivančević nudi čitatelju arhetipsku sliku osobne i obiteljske tragedije, zloupotrebe moći te pogubnosti zatvaranja očiju pred nasiljem.

Autorica svojim djelom nadilazi višegodišnju podjelu na dvije glavne tendencije u recentnom hrvatskom romanu, na ispovjedno-eskapističku i aktivističko-stvarnosnu prozu. 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević izdvaja se iz ovogodišnje romaneskne produkcije svježinom autorskoga glasa i angažiranom tematikom koja se otvara prema najrazličitijim čitateljskim skupinama.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je 50 prijava, a u najuži izbor ušlo je pet autora. Uz dobitnicu nagrade, to su još Ludwig Bauer ('Zavičaj, zaborav'), Ana Bako ('Jane Perkanova'), Mirjana Dugandžija ('Nekoliko dana kolovoza') i Nada Gašić ('Voda, paučina').

Odluku o pobjedniku donio je žiri neovisnih stručnjaka iz područja književnosti, ove godine u sastavu: Tomislav Brlek (predsjednik žirija), Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

INTERVJU S OLJOM SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi