SENZACIONALNO OTKRIĆE

U Egiptu otkriveno na desetine mumija

28.04.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Arheolozi su naletjeli na 'zlatnu žilu' u iskapanjima pored piramide Lahun u Egiptu. Otkriveno je na desetine mumija od kojih tridesetak veoma dobro sačuvanih. Uskoro kreću u potragu za Kleopatrinim grobom

Mumije koje su otkrivene u blizini ne tako poznate piramide Lahun u Egiptu, 60 kilometara južno od Kaira, osvojile su istraživače svojim drvenim ljesovima s crtežima žarkih boja. Smatra se da pripadaju vremenu faraona Senusreta II. što znači da su stare oko četiri tisuće godina.

'Većina mumija koje smo pronašli bila je u jarkim i predivnim bojama', rekao je arheolog Abdul Rahman Al-Ayedi, nadzornik iskapanja. Smatra također da bi im otkriće moglo dati uvid u razvoj egipatske pogrebne arhitekture i tradicije od Srednjeg kraljevstva pa sve do rimske ere.

 

Pored ovog senzacionalnog otkrića, Al-Ayedi je najavio još jedno, koje će baciti novo svjetlo na otkrivene grobnice.

Egipatska ekonomija snažno se oslanja na turizam piramida, mumija, faraonskih grobnica. U veljači ove godine, otkrivena je vrlo rijetka i očuvana mumija u zapečaćenom sarkofagu u blizini jedne od najstarijih piramida kod Sakare blizu Kaira.

Arheolozi uskoro planiraju i potragu za grobom Kleopatre i, eventualno, njezina ljubavnika, rimskog državnika Marka Antonija. Legenda kaže da je Kleopatra počinila je samoubojstvo ugrizom zmije otrovnice nakon što joj je na rukama izdahnuo vojskovođa i ljubavnik, najbolji prijatelj Julija Cezara.