VRIJEDAN ARHEOLOŠKI NALAZ

U bunaru pronađen ženski kostur iz rimskog razdoblja

11.08.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Arheolozi koji od proljetos istražuju u središtu Vinkovaca pronašli su, na mjestu na kojem će se graditi hrvatski dom, bunar iz rimskog razdoblja, a u bunaru ljudski kostur, najvjerojatnije ženski, potvrdila je danas arheologinja vinkovačkoga Gradskog muzeja Anita Rapan-Papeša

Riječ je najvjerojatnije o samoubojstvu ili ubojstvu ženske osobe, ocijenila je Anita Rapan-Papeša, dodajući da je to prvi takav slučaj na koji su arheolozi naišli u istraživanjima rimskih Cibala (Colonia Aurelia Cibalae) koje su se prostirale na području današnjih Vinkovaca.

'Uz kostur smo pronašli dio brončane narukvice i željeznu narukvicu, brončanu naušnicu i ogrlicu od perli te pretpostavljamo da je riječ o

ženskoj osobi', rekla je Anita Rapan-Papeša i objasnila da teoriju o ubojstvu ili samoubojstvu arheolozi temelje na činjenici da nije uobičajeno da se ljudski kosturi pronalaze u bunarima.

Također je rekla da se pronađeni kostur može smjestiti u četvrto stoljeće, kada su u Cibalama bila dva građanska rata i niz upada barbara te da je moguće da je riječ o ubojstvu. Dodala je da će se antropološkom analizom kostura pokušati utvrditi što se zapravo dogodilo s tom stanovnicom Cibala.

Arheološka istraživanja na mjestu budućega hrvatskog doma provode se na 4.000 kvadratnih metara i dosad su najveća arheološka istraživanja u Vinkovcima.
Rimski grad Colonia Aurelia Cibalae prostirao se na području današnjega užeg središta Vinkovaca, utemeljen je u prvom stoljeću, a kao rimski grad funkcionirao je do petog stoljeća.