VRIJEDAN ARHEOLOŠKI NALAZ

U bunaru pronađen ženski kostur iz rimskog razdoblja

  • Autor: Hina.hr
  • Zadnja izmjena 11.08.2011 17:46
  • Objavljeno 11.08.2011 u 17:46
Kostur iz rimskog razdoblja 6

Kostur iz rimskog razdoblja 6

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Arheolozi koji od proljetos istražuju u središtu Vinkovaca pronašli su, na mjestu na kojem će se graditi hrvatski dom, bunar iz rimskog razdoblja, a u bunaru ljudski kostur, najvjerojatnije ženski, potvrdila je danas arheologinja vinkovačkoga Gradskog muzeja Anita Rapan-Papeša
Damir Glibusic / CROPIX

Damir Glibusic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Riječ je najvjerojatnije o samoubojstvu ili ubojstvu ženske osobe, ocijenila je Anita Rapan-Papeša, dodajući da je to prvi takav slučaj na koji su arheolozi naišli u istraživanjima rimskih Cibala (Colonia Aurelia Cibalae) koje su se prostirale na području današnjih Vinkovaca.

'Uz kostur smo pronašli dio brončane narukvice i željeznu narukvicu, brončanu naušnicu i ogrlicu od perli te pretpostavljamo da je riječ o

ženskoj osobi', rekla je Anita Rapan-Papeša i objasnila da teoriju o ubojstvu ili samoubojstvu arheolozi temelje na činjenici da nije uobičajeno da se ljudski kosturi pronalaze u bunarima.

Također je rekla da se pronađeni kostur može smjestiti u četvrto stoljeće, kada su u Cibalama bila dva građanska rata i niz upada barbara te da je moguće da je riječ o ubojstvu. Dodala je da će se antropološkom analizom kostura pokušati utvrditi što se zapravo dogodilo s tom stanovnicom Cibala.

Arheološka istraživanja na mjestu budućega hrvatskog doma provode se na 4.000 kvadratnih metara i dosad su najveća arheološka istraživanja u Vinkovcima.
Rimski grad Colonia Aurelia Cibalae prostirao se na području današnjega užeg središta Vinkovaca, utemeljen je u prvom stoljeću, a kao rimski grad funkcionirao je do petog stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi