25 GODINA GRIŽNJE SAVJESTI

Turisti vratili ukradeni komadić rimskog Koloseuma

08.05.2009 u 12:33

Bionic
Reading

Američki turisti koji su prije 25 godina otkinuli kameni komadić čuvenog rimskog Koloseuma vratili su ga Italiji zajedno s isprikom

Komadić kamena dovoljno malen da stane u džep stigao je u Italiju zajedno s isprikom u kojoj među ostalim piše: 'Trebali smo to učiniti ranije.' Punih 25 godina mučio ih je osjećaj krivnje zbog otuđenog suvenira te su se počesto pitali što bi bilo da svaki posjetitelj sa sobom ponese komadić čuvenog rimskog Koloseja, priznali su u pismu.

Rimski arheolozi zaduženi za očuvanje građevine, prihvatili su ispriku američkog para, a lokalne vlasti pozvale su ih da, unatoč krađi talijanske kulturne baštine, ponovno posjete Rim, prenosi BBC.

Rimski Koloseum, poznat i kao Amfiteatar Flavijevaca, čija gradnja je započeta 72. godine, a dovršena desetak godina kasnije, jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija glavnog grada Italije. U njemu su se održavale gladijatorske borbe i mogao je primiti oko 50 tisuća gledatelja. Koloseum je 2007. godine uvršten među novih sedam svjetskih čuda.