UREDNIŠTVO ZAREZA:

'Trpimo progon jer je ministrica imala izdavačku karijeru prije političke funkcije'

07.10.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Nakon teksta o predmetu sukoba ministrice kulture, upućenog Državnom odvjetništvu od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenosimo i službeno priopćenje uredništva Zareza u kojem stoji da 'redakcija Zareza nije imala i nema nikakve materijalne koristi zbog činjenice da je aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jedna od pokretačica tog časopisa te da u posljednje vrijeme trpe medijski progon zbog same činjenice da je jedna ministrica imala izdavačku karijeru i prije no što je sjela na političku funkciju'

Andreu Zlatar Violić novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavilo je Državnom odvjetništvu RH zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, donosi Jutarnji list. Radi se o neprebacivanju vlasničkog udjela od 6,67 posto koji je ministrica donedavno imala u tvrtki Druga strana d.o.o., nakladniku časopisa Zarez. Ta tvrtka, u suvlasništvu ministrice, u njezinu mandatu po natječajima za javne potrebe u kulturi od Ministarstva kulture dobila je ukupno 1,2 milijuna kuna.

Povjerenstvo je nakon utvrđenja sukoba interesa, uz kaznu od 15.000 kuna izrečenu ministrici kulture, proslijedilo predmet nadležnom državnom odvjetništvu. U DORH-u su potvrdili zaprimanje ove prijave. Ako se potvrde zaključci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sklopljeni ugovori na temelju kojih je nakladnik Zareza dobio 1,2 milijuna kuna trebali bi biti proglašeni ništetnima, što bi značilo da nakladnik Zareza spomenuti iznos mora vratiti u proračun.

U tekstu je također navedeno da je Zarez 'promijenio nakladnika te je sada izdavač tog časopisa neprofitna udruga'.

Iz Ministarstva kulture na upite o situaciji ne žele još ništa komentirati, dok je iz uredništva Zareza stiglo službeno priopćenje.

'U Jutarnjem listu od 7. listopada objavljen je tekst pod naslovom 'OTKRIVAMO: MINISTRICU KULTURU ISTRAŽUJE DORH Donirala Zarezu 1,2 milijuna kuna' u kojem su navedena dva netočna podatka. Sam naslov krivo upućuje čitatelje da je ministrica kulture nekim samovoljnim dekretom odnekud uzela 1,2 milijuna kuna i ničim izazvana dodijelila ih Zarezu, dok je u stvarnosti riječ o iznosu dodijeljenom na javnom natječaju Ministarstva kulture u protekle dvije godine za kompletne troškove jednog časopisa koji izlazi na 48 stranice svaka dva tjedna.

Taj iznos je već dugo u stalnom smanjivanju, što se nije promijenilo tijekom posljednje dvije godine otkad je Andrea Zlatar ministrica kulture. Financijski je egzistencija Zareza stalno na rubu održivosti. O problemu ministričinog sukoba interesa odgovarajuće je povjerenstvo već donijelo svoj pravorijek. Drugo, u tekstu se navodi kako je časopis Zarez promijenio nakladnika.

Sporna rečenica glasi: 'Tada su se i ministrica Zlatar Violić i spomenuti član Kulturnog vijeća vrlo brzo riješili zaboravljenih udjela u Drugoj strani, a usto je i Zarez promijenio nakladnika, te je sada izdavač tog časopisa neprofitna udruga.' Autor teksta Željko Petrušić apostrofira taj podatak kao 'zanimljiv', što bi vjerojatno i bio kad bi bio istinit. Zarez, naime, nije promijenio nakladnika, što se može vrlo jednostavno provjeriti i u impressumu časopisa. I zaključno: nikakve materijalne koristi redakcija Zareza nije imala i nema zbog činjenice da je aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jedna od pokretačica tog časopisa.

Naprotiv, u posljednje vrijeme trpimo medijski progon zbog same činjenice da je jedna ministrica imala izdavačku karijeru i prije no što je sjela na političku funkciju. Ministrica nije ni na koji način financijski favorizirala Zarez otkad je na ministarskoj poziciji. O čemu, uostalom, postoji provjeriva financijska dokumentacija', stoji u službenom priopćenju.

Na Twitter stranicama Vlade RH objavljeno je sljedeće priopćenje:

'Sukladno članku 17. stavka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano je da je Povjerenstvo dužno bez odgađanja dostaviti predmet nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđivanja ništetnosti pravnog posla odnosno pravnog akta. Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa je postupilo u skladu s zakonskom obvezom i svoju Odluku od 20. lipnja 2013. uputilo općinskom državnom odvjetništvu 20. rujna 2013.

Kršenje odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne znači zlouporabu u kazneno-pravnom smislu, nego Državno odvjetništvo utvrđuje ništetnost pravnog posla.'