TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Tri, dva, jedan - kuhaj!' je najbolja emisija u programu RTL-a

  • 06.09.2017 u 11:30

  • Bionic
    Reading

    ...što, dakako, ne znači da je emisija fenomanalna, fantastična i da je morate gledati. To samo znači da je RTL nekako uspio ubosti dobar format, relativno zgodnu ekipu i temu (natjecanje u kuhanju) koja valjda neće odumrijeti dok ne odumre televizija i da im ta kombinacija, u usporedbi s ostatkom programa, izgleda kao totalni jackpot.

    Kuhanje je jedno divno umijeće - u nekim je slučajevima gotovo pa umjetnost, a u nekim drugim visokohazardna aktivnost u koju se ne treba upuštati bez roditeljskog nadzora i varilačke maske na licu. Većina nas je negdje do odrasle dobi (dakle, do penzije) uspjela savladati osnovne kulinarske postupke koji su potrebni da ne umremo od gladi kad ne radi kvartovska dostava ćevapa, ali ima među nama i onih koji se upuštaju u kuharske avanture pa povremeno pokušavamo spremiti nešto iz raznih naprednih kuharica, s jelima koja nose naziv u stilu 'Fricasse od jelenjih rogova u prozračnoj pjenici od karamelizirane galeblje štitnjače'. Ili već tako neku vratolomiju  za koju osobno sumnjam da su je autori kuharica izmislili pod utjecajem onog vina kojim treba zalijevati divlju jarebicu u umaku od svega živog.

    No bez obzira kojem kraju spektra kulinarskih odličnika pripadali, svi smo dovoljno kvalificirani za gledanje kulinarskih natjecanja na televiziji, i to je već godinama, ako ne i desetljećima globalni fenomen. Nema tog kutka na planetu na koji biste mogli otputovati a da pri šaltanju lokalne ponude kabelskih i zemaljskih kanala nećete naići neku emisiju o kuhanju, pri čemu posebno uzbuđenje izazivaju upravo one emisije u kojima se kuhari natječu tko će bolje, brže, ljepše, kompliciranije, s manje soli ili šećera, s više jarebica ili jelenskih rogova i tako to.

    'Tri, dva, jedan – kuhaj!' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

    Kod nas televizionari nisu još dosegnuli razinu kreativnosti gdje se u ta natjecanja ubacuju raznorazni iznenađujući elementi pa još nemamo serijale u kojima tri kuhara pokušavaju, recimo, skuhati gurmanski objed dok ih iz publike gađaju topovima konfeta niti imamo showove u kojima kuhari vrte 'kolo sreće' ne bi li dobili glavne sastojke pa onda moraju skuhati večeru od pet slijedova od nasumično odabranih namirnica tipa šećer, senf i septolete - ali i kod nas raja voli gledati kako se kuharski nevježe natječu tko će bolje zdinstat luk za vajngulaš.

    Jedan od najpopularnijih takvih serijala - a po mojem skromnom mišljenju i najbolji - onaj je koji je ovih dana upravo započeo svoju petu sezonu - RTL-ov 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' Serijal je to koji je počeo pomalo dosadno i generički, koji je imao i svoje kikseve, kao što je bilo dijeljenje kuharskih timova na priobalnu i kontinentalnu ekipu, no općenito rečeno, gledatelj sklon kuharskim natjecanjima tu se mogao dosta dobro zabaviti. 

    Iza kulisa emisije '3, 2, 1 - kuhaj' Autor: RTL

    Prema početku nove sezone vidim da RTL i dalje jako dobro shvaća koji je jedan od glavnih aduta tog showa, a to je Tomislav Špiček, poznati chef (ne znam zašto se to sad mora zvati baš tako, ali dobro, priklonit ću se službenoj terminologiji) i iznimno televizična osoba. Projurilo je kroz 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' još nekoliko kuhara-sudaca, većina ih je bila okej ili barem podnošljiva, ali zasad je jedino Špiček bio konstanta i garant uspjeha. Dobro je da je i dalje u emisiji.

    Ove su godine članovi žirija još i Mate Janković Mateja Domitrović Sabo - još jedan chef i jedna gastronovinarka i zasad se, po prvih par emisija, i oni čine dosta okej. Matu Jankovića već znamo iz 'Masterchefa', gdje je ostavio dojam oštrog, možda mrvicu neugodnog suca, ali ipak s dovoljno smisla za humor i dobrohotnosti da ga gledateljstvo ne zamrzi, a o Mateji Domitrović Sabo osobno ne znam mnogo, no zasad se čini simpatična. Prerano je prognozirati tko će se razviti u kojeg 'tipičnog' člana žirija - tko će biti 'strogi učitelj', tko 'izbirljivi namćor', tko 'veseli gurman' i tako dalje, ali neke sitne naznake već se i sada naziru. No pričekajmo.

    • +10
    Vjenčali se Doris Pinčić i Boris Rogoznica Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

    Voditeljica je i dalje Doris Pinčić Rogoznica, koja je okej ako vam se nije već popela navrh glave iz maratonskih reklama za madrace, a imali smo već i prvu dramu u jednoj epizodi, gdje je natjecateljima skraćeno vrijeme pripreme namirnica. Bio je to dosta zgodan manevar i preporučila bih RTL-u da smisli još takvih iznenadnih napada iz zasjede jer iako je, naravno, poanta showa u kuhanju, svi znamo da ga još zanimljivijim čine dodatni kerefeci zbog kojih natjecatelji postaju nervozni. Svima nam je još u sjećanju legendarna prva sezona, u kojoj su živci letjeli ko granate po studiju i iako to možda nije fer prema natjecateljima, za gledatelje i gledanost je mrak mrakova.

    Sve u svemu, prognoziram još jednu zgodnu sezonu showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', preporučujem malo razigranosti u dodatnim izazovima za natjecanje i po peti put zaključujem da je ovo jedna od najboljih emisija u programu RTL-a. To, naravno, ne znači da je fenomenalna i da je baš apsolutno i pod svaku cijenu morate gledati, ali u odnosu na ostale emisije koje imaju veze s kuhanjem i na ostatak programa na RTL-u, ovo im je trenutačno jedan od najviših dometa.