TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Tri, dva, jedan - urnebes!

02.02.2016 u 10:21

Bionic
Reading

Jedno od popularnijih televizijskih kuharskih natjecanja na domaćim televizijama - 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' - jučer se vratilo na male ekrane s novom, trećom sezonom, novim članom žirija i nekim novim pravilima. Obožavatelji ovog simpatičnog i pomalo kaotičnog amaterskog kuharskog showa jedva čekaju nove nastavke i nadaju se pomalo pomaknutom pristupu kuharstvu kakav su imali prilike gledati prošle godine

Gledateljima koje ne zanimaju kuharstvo i kuharska natjecanja na televiziji ovo je samo još jedan od serijala u kojima neznalice vitlaju kuhačama i noževima dok se netko ne ozlijedi, ali obožavatelji showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' prošle su me sezone bili upozorili na to da se emisija pretvorila u nešto sasvim drugačije od početnog dosadnog kiča pa sam ga na kraju počela gledati i izvrsno se zabavila. Daleko od toga tu nema kiča, ali definitivno nije dosadan. S kaotičnim situacijama u kuhinji, angažiranjem tu i tamo kojeg kandidata koji praktički ne zna skuhati ni tjesteninu te pritiscima pod kojima su neki natjecatelji otkrivali egzotične dimenzije svojeg temperamenta, 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' bio je urnebesno zabavan. Zato sam se i jučer, zajedno sa svim fanovima, uredno postrojila pred televizor za premijeru treće sezone.

Sam početak malo me unervozio jer su RTL-ovci išli prčkati po konceptu i popravljati ono što nije pokvareno te su uveli nove momente. Izostanak Tomislava Gretića iz žirija već mi je i u najavama izazvao stanovitu srcobolju, ali to sam još nekako preživjela i prihvatila da će novi član, Ivan Pažanin, dostojno zamijeniti strogog, ali pravednog ocjenjivača (a i glavno da mi je njegov imenjak Špiček ostao tamo gdje treba biti). No onda su uveli i promjene u natjecanju.

Natjecatelji su u parovima, što zapravo već i na prvu loptu djeluje kao zgodna ideja jer stvara teren za svakojake oblike... hm, suradnje i njezina sabotiranja u stresnim situacijama, ali su još k tome i podijeljeni u dva tima - Bijeli i Crveni, pri čemu jedan čine predstavnici kontinentalne, a drugi obalne Hrvatske. Naravno, do ovog sam trenutka zaboravila koji je koji, znam samo da je jučer nastupao obalni tim, a valjda ću do kraja serijala zapamtiti i taj inače nimalo komplicirani color-coding. Ta podjela mi se isprva nije baš svidjela, nisam sigurna da mi se sviđa ni sada, ali pretpostavljam da je uvedena zato što su se u ovoj sezoni odlučili na toliki broj kandidata da bi im studio, kada bi ih sve odjednom utrpali u njega, eksplodirao po šavovima, a gledatelji ne bi bez šalabahtera uspjeli zapamtiti imena natjecatelja ni pod prijetnjom jedinice za kraj polugodišta. Mislim, jučer je nastupao sam taj jedan, obalni tim i ja im svejedno nisam zapamtila imena, nego ih zovem kreativnim nadimcima tipa ona ženska s dlakavim šeširom i lik koji ne zna čistit ribu.

Uglavnom, nisam baš sigurna u taj koncept podjele po timovima, ali s obzirom na to da ostatak koncepta nije pretjerano mijenjan, zadovoljna sam.

Jučer je, doduše, bila prva epizoda pa su svi bili u let-d-sanšajn-in hipijevskom i prijateljskom raspoloženju prepunom veselja, cvjetića i jednoroga - što mi ide na živce - ali ne sumnjam da će se s protokom epizoda razviti sasvim pristojna doza nervoze te da će se svi - i natjecatelji i žiri - početi u golemoj kuhinjetini osjećati dovoljno opušteno da pokažu svu rasplamsalost svojih jedinstvenih karaktera i međusobnih odnosa. Već se jučer dalo naslutiti da bi jedna supruga jednog supruga u nekim trenucima najradije opalila oklagijom po potiljku te da je nešto neprirodno u euforično-zaljubljenom odnosu jedne svekrve i snahe, no to su samo moje pretpostavke. Ovaj show je najbolji kad te iznenadi.

Što se samog kuhanja tiče, naravno da su petljali, da je bilo onih koji su se bolje snalazili s ribama i onih koji su se ponašali kao da im je netko na radnu površinu istovario tri tone bijesnih te živih barakuda i da se na licima članova žirija preko nekoliko puta mogao očitati jedan slasni WTF, no to smo i očekivali. Bit će bolje. Neloš početak.