NAKON 38 GODINA SURADNJE

The New York Times ostao bez svoje čuvene književne kritičarke Michiko Kakutani

31.07.2017 u 10:55

Bionic
Reading

Glavna književna kritičarka The New York Timesa povukla se sa svojeg utjecajnog mjesta nakon 38 godina suradnje. Riječ je o kritičarki od koje su strepili pisci, a čitatelji željno iščekivali njene preporuke

Michiko Kakutani povukla se s mjesta glavne književne kritičarke The New York Timesa, a u pitanju je, prema službenom priopćenju, sporazumni dogovor s uredništvom redakcije čiji je brend i sama Kakutani pomogla izgraditi.

Zaposlila se 1979., a s pisanjem kritika počela je 1983., gradeći jedan od najutjecajnijih glasova kako u književnom, tako i izdavačkom svijetu. Nerijetko oštrim primjedbama mnogima se kroz karijeru prilično zamjerila, uključujući Jonathana Franzena koji ju je, nakon komentara na njegovu knjigu memoarskih eseja 'Neumjerena zona', prozvao 'najglupljom osobom u New Yorku'. I prošle godine je uzburkala javnost kritikom knjige 'Adolf Hitler: Godine uspona 1889-1939.' u kojoj je nacističkog vođu usporedila s tada predsjedničkim kandidatom SAD-a Donaldom Trumpom.

Osim što je 1998. nagrađena Pulitzerom za svoj rad, Kakutani se 'probila' i u kultni serijal 'Seks i grad' u čijem jednom nastavku glavna junakinja nakon objave svoje knjige tjeskobno iščekuje i potom dobiva kritiku slavne Michiko.

'Zahvalna sam New York Timesu', objavila je kritičarka u tweetu prošlog tjedna, dodajući kako će nastaviti pisati o politici i kulturi, duže tekstove, mada će uvijek voljeti knjige kao i pisati o njima.

Na mjestu glavne književne kritičarke zamijenit će je Parul Sehgal, izvršni urednik i kolumnist New York Times Book Reviewa, koji se redakciji pridružio 2012.