KREATIVCI U RIJECI

'Tata' startasica i Montažstroj na večeri PechaKucha

09.06.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Jedanaest kreativaca predstavit će se riječkoj publici popularnim prezentacijama od 20 slika po 20 sekundi i tako ugrijati atmosferu dan prije službenog programa festivala Hartera

Nakon dva zagrebačka, treće izdanje PechaKucha Night održat će se 11. lipnja s početkom u 20.30 sati u Rijeci, zbog čega dio prezentera stiže iz okolice tog grada. Predstavit će se jedanaest kreativaca: Janez Janša, 100 lica, Dejan Dragosavac Ruta, Petar Mišković, Montažstroj/Borut Šeparović, Mauro Massarotto/Sheriff&Cherry Studio, Peek&Poke, Klaus, I-gle, Valerij Jurešić i Nemanja Cvijanović.

Riječ je o inspirativnim i brzim prezentacijama kreativaca, neformalnom prostoru za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada. PechaKucha Night je globalno događanje koje se prema licenci trenutno odvija u 203 grada širom svijeta, a broj je u stalnome porastu.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno šest minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red dođe sljedeći. Navedena pravila prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te većem broju ljudi pružaju priliku da se predstave u istoj večeri.