STRAH OD TERORIZMA NA FESTIVALU

Svjetski filmaši: Napad u Parizu neće spriječiti naš dolazak u Cannes!

30.04.2017 u 07:17

Bionic
Reading

Posljednji čin terorizma u Francuskoj, napad na policajce u samom centru Pariza, bacio je sjenu na ovogodišnji 70. filmski festival u Cannesu, no mnogi čelnici svjetske filmske industrije izjasnili su se da zbog toga ne namjeravaju odustati od dolaska na najprestižniji europski filmski festival. Direktor festivala najavio je da će osiguranje biti na najvećoj razini tijekom održavanja filmske ceremonije koja počinje 17. svibnja

Filmski festival u Cannesu ove godine slavi 70. rođendan, no nadolazeće slavlje ove će godine biti i u znaku najstrožih mjera sigurnosti u gradiću na francuskoj rivijeri gdje će se od 17. do 28. svibnja okupiti svjetska filmska industrija.

Pucnjava na policajce u središtu pariza 20. travnja, u kojoj je jedan poginuo, a dvojica teško ranjena, probudila je strah Francuza od novog mogućeg napada. Čelni ljudi filmskog festivala tvrde da razloga za strah u Cannesu nema, grad je već sad u danima velikih priprema, pod opsadom policije. 

'Naravno da dolazimo u Cannes, pa nećemo igrati onako kako teroristi žele. Mi smo uz Francusku', izjavio je poznati njemački filmski producent Rudiger Boss, dodavši kako vjeruje da će francuska vlast osigurati svima siguran boravak u Cannesu.

'I prošle godine osiguranje na festivalu je bilo na najvećoj razini, policija je bila posvuda. Ako je teroristima Cannes meta, oni su spremni. Danas svugdje u svijetu vlada nesigurnost zbog napada, no kad je Cannes u pitanju, ne bojim se', kaže jedan francuski producent. Američki filmski producenti također su najavili svoj dolazak na festival, kao i filmski distributeri s Bliskog istoka.

'Više bih bio u strahu u jednoj američkoj srednjoj školi, nego u šetnji Cannesom', smatra Gianluca Chakra, direktor filmske distribucijske kompanije sa sjedištem u Dubaiju.

Predsjednik filmskog festivala u Cannesu Pierre Lescure poručio je ovogodišnjim uzvanicima filmskog festivala da ne otkazuju svoj dolazak, grad će biti pod jakom zaštitom policije kao i prošle godine.  

Ipak, njemački filmski producent Marco Mueller nije krio zabrinutost. 'Situacija je jako napeta, a još napetijom je čini drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj', kazao je Mueller objasnivši kako mu neće biti svejdeno doći u Cannes ako pobijedi kandidatkinja krajnje desnice Marie Le Pen.

'Unatoč svemu, moja je obaveza biti na festivalu i pružiti podršku francuskom narodu', zaključio je. Poput njega razmišlajju i mnogi drugi filmaši:

Direktor američke produkcijske kuće Route One Entertainment Russell Levine tvrdi kako ga terorizam u Francuskoj neće spriječiti u dolasku na filmski festival jer po njemu 'mediji i industrija zabave moraju biti oni koji će dati sve od sebe u borbi za slobodu i ljudska prava'.

'Mi smo dio zajednice koja ima utjeca na publiku, naš glas se čuje i ima moć kad atmosfera u političkim krugovima postane otrovna. Francuska je svjetionik demokracije većinu svoje moderne povijesti, a Cannes je savršena platforma za dopiranje do svjetske javnosti. Stojimo uz Francuze, siguran sam da će poduzeti sve da zaštite svoje goste', zaključio je Levine.

Podsjetimo, za Zlatnu palmu na 70. filmskom festivalu u Cannesu natjecat će se osamnaest filmova, među kojima i 'Happy End' Austrijanca Michaela Hanekea, 'The Beguiled' Amerikanke Sofije Coppola, 'Wonderstruck' Todda Haynesa i 'Loveless' Andreja Zviaguintseva.

Festival 17. svibnja otvara film Arnauda Desplechina 'Les fantômes d'Ismaël' koji će biti prikazan izvan konkurencije. Žirijem predsjeda španjolski redatelj Pedro Almodovar, a ostali članovi žirija su Maren Ade, Jessica Chastain, Fan Bingbing, Agnès Jaoui, Park Chan-wook, Will Smith, Paolo Sorrentino, Gabriel Yared.