'MARE' I 'OTAC'

Svjetske premijere hrvatskih manjinskih koprodukcija na jubilarnom Berlinaleu

20.02.2020 u 23:46

Bionic
Reading

Manjinske hrvatske koprodukcije 'Mare' Andree Štake i 'Otac' Srdana Golubovića svoje će svjetske premijere imati na Berlinskom filmskom festivalu, čije jubilarno, 70. izdanje počinje u četvrtak.

Ti će se dugometražni filmovi prikazati u sklopu programa Panorama, gdje se natječu za niz nagrada, među kojima je i Art Cinema Award, koju će dodijeliti tročlani žiri čija je članica i Tamara Visković, voditeljica kulturnih aktivnosti splitske Kinoteke Zlatna vrata.

Goran Bogdan tumači glavnu ulogu u filmu 'Otac' za koji, uz redatelja, scenarij potpisuje i Ognjen Sviličić. To je priča o čovjeku koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu.

Film, koji će se premijerno prikazati 22. veljače u dvorani kina Zoo Palast, koprodukcija je Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske (Propeler Film), Slovenije i BiH, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Službeni foršpan filma 'Otac' Izvor: Društvene mreže / Autor: MegaComFilm

Dan kasnije u istoj dvorani prikazuje se 'Mare', hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, koji je u potpunosti snimljen na području Konavala, a govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke, no život joj se mijenja kada u njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac.

U naslovnoj ulozi je Marija Škaričić, a u autorskoj ekipi filma direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

To je švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Film su, između ostalih, podržali Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar.

Foršpan filma 'Mare' Izvor: Društvene mreže / Autor: freneticfilms

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, s fokusom na jake autorske vizije.

Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za Panorama Audience Award - nagradu koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea te za nagrade o kojima odlučuju nezavisni žiriji.

Jedna od takvih nagrada je i Art Cinema Award koju dodjeljuje tročlani žiri međunarodne mreže nezavisnih kina Confédération Internationale des Cinémas d'Art et Essai - CICAE.

Na European Film Marketu, jednom od najvećih filmskih sajmova koji se održava u sklopu festivala, u okviru programa Company Matching sudjeluje i hrvatska Kinorama. Cilj programa je razmjena ideja i istraživanje potencijalnih rješenja problema vezanih za produkcijske izazove.

HAVC na European Film Marketu

Na European Film Marketu će se po prvi puta održati i jedinstveni događaj EFM Landmark, program posvećen filmskim komisijama, lokacijama za snimanja i koprodukcijama.

Hrvatski audiovizualni centar će mogućnosti koprodukcija i snimanja u Hrvatskoj predstaviti u ponedjeljak, 24. veljače, na primjeru filma "Mare". O filmu, potpori HAVC-a za koprodukcije i snimanju u Hrvatskoj govorit će redateljica Andrea Štaka, producentica Tena Gojić i ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich.

HAVC će u sklopu sajma EFM imati i izložbeni prostor za promidžbu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva u prostoru Gropius Baua. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

Prvi film ovogodišnjeg Berlinalea je 'My Salinger Year' kanadskog redatelja Philippea Falardeausa. Prikazat će se ukupno 340 filmova, od čega u glavnom programu njih 18 među kojima i nova djela redatelja Abela Ferrare i Sally Potter. Od zvijezda svoj dolazak ove godine su najavili Johhny Depp, Helen Mirren, Javier Bardem i Willem Dafoe.