'V.B.Z. FADIL HADŽIĆ'

Svečano otvoreno 'novo kulturno središte' Zagreba

29.06.2013 u 12:37

  • +26

Otvorenje VBZ knjižare Fadil Hadžić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

U petak navečer je u zagrebačkoj Ilici 13 otvorena nova velika knjižara 'V.B.Z. Fadil Hadžić', koja bi prema namjerama nakladničke kuće VBZ trebala postati 'novo kulturno središte' grada. Na otvaranju je bilo mnogo znanih imena iz svijeta kulture, ali i nekoliko njih iz politike

Fadilu Hadžiću sigurno ne bi smetalo što je po njemu nazvan novi 'književno-galerijski centar', kako se to donekle preuzetno kaže u promotivnom materijalu, u Zagrebu. Riječ je zapravo o velikoj i lijepo uređenoj knjižari u Ilici 13, nazvanoj 'V.B.Z. Fadil Hadžić' s namjerom da se podsjeti na veliki lik i djelo čovjeka koji zasigurno pripada najvećim domaćim komediografima, s time da se Hadžić isticao i kao redatelj, pisac, satiričar, pa i slikar, što se može vidjeti i na novoj knjižarskoj lokaciji. Naime, mali galerijski prostor nove VBZ-ove knjižare do kraja kolovoza ove godine ispunjavat će platna Fadila Hadžića, za koja je njihov kreator govorio da nastaju 'jer mora slikati', kako se može pročitati u prigodnoj brošuri.

Iako je svečano otvaranje bilo zakazano u petak, 28. lipnja, u 19 sati, već i prije su se u Ilici 13 krenuli okupljati ljudi, radoznalo istražujući novi knjižarski prostor u centru Zagreba. Tako se moglo susresti profesoricu filozofije Nadeždu Čačinović kako u donjoj etaži gleda izdanja poznate beogradske edicije 'Reč i misao', dok su akademika Tonka Maroevića više zanima slike Fadila Hadžića, o kojima je održao i kratak govor. Okupljene su pozdravili i Duško Ljuština, povjesničar umjetnosti Željko Rus, dok je kratki program otvaranja vodio Vojo Šiljak. Među onima koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje nove knjižare su, između ostalih, publicist Igor Mandić, lingvistkinja Snježana Kordić, urednik Drago Glamuzina, pisac Nedjeljko Fabrio i mnogi drugi.


No bez obzira na dobru zakusku i neizbježne ceremonije, svi koji su pohodili otvaranje bili su tamo ponajviše zbog knjiga, koje su prelistavali. Mora se reći da je knjižara 'V.B.Z. Fadil Hadžić' prilično dobro opremljena različitim naslovima te ima priliku doista postati novo kulturno središte. Od pomoći će biti i to što se u ovoj knjižari mogu kupiti i neka izdanja iz Srbije, ali i knjige na manje razumljivim stranim jezicima, poput engleskog. U svakom slučaju, ova knjižara ima i odlično osmišljen prostor za književne večeri i promocije, smješten u zadnjem kraju prve etaže, koji će u budućbnosti zasigurno biti dosta korišten.

Nakon što je na Trgu bana Jelačića otvorena velika knjižara Školske knjige, nekoliko stotina metara dalje u Ilici je sada niknula i VBZ-ova konkurencija. Zagreb je tako od propale prodavaonice tekstila dobio sređen i reprezentativan knjižarski prostor, i to usred recesije.