MAESTRO DIMITRIJ KITAJENKO I MONIKA LESKOVAR

Svečano otvorenje nove sezone Zagrebačke filharmonije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2012 13:36
  • Objavljeno 29.09.2012 u 09:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U četvrtak, 27. rujna 2012, koncertom Crvenog ciklusa otvorena je nova sezona Zagrebačke filharmonije. Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, na početku je pozdravio sve prisutne, zahvalio im na dolasku te svečano otvorio novu sezonu 2012/2013.
Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Orkestar je predvodio dirigent svjetskog glasa i ugleda, jedan od najvećih dirigenata današnjice, umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije maestro Dmitrij Kitajenko, dok je solistička dionica pripala proslavljenoj hrvatskoj violončelistici Moniki Leskovar.

Da su maestro Kitajenko, Zagrebačka filharmonija i Monika Leskovar odlična kombinacija, uvjerili smo se i u protekloj sezoni Zagrebačke filharmonije, te su bili nesumnjivo dobar izbor za prvi koncert nove sezone 2012/2013. u kojoj nas očekuje niz sjajnih solista i velikih izvedbi poput ove.

Večer je započela djelom poznatog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula 'Hommage a Sorkočević', a nastavljena je prekrasnim tonovima Šostakovičeva 'Prvog koncerta za violončelo i orkestar' u solističkoj izvedbi Monike Leskovar na violončelu. Posjetitelji okupljeni u velikom broju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog dugim su pljeskom izrazili oduševljenje te pozvali Moniku Leskovar na bis, u kojem je za svoju zagrebačku publiku odsvirala jednu kratku Bachovu sarabandu.

Koncert je završio 'Manfred simfonijom' P.I. Čajkovskog koja se svojom strastvenom melodijom izvrsno uklopila u tonove Crvenog ciklusa.
Svi oni koji su u četvrtak, 27. rujna, propustili maestra Dmitrija Kitajenka i Moniku Leskovar, imaju prigodu to ispraviti već večeras, u petak, 28. rujna, u 19.30 sati, jer će zbog izuzetnog zanimanja publike koncert biti ponovljen.

Svečanu atmosferu koncerta dodatno je uveličala dupkom ispunjena dvorana, a među uzvanicima našli su se brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života.
Ako je suditi po koncertu otvorenja sezone, u njoj nas, baš kao što poručuje slogan Zagrebačke filharmonije, očekuje još 'bezbroj glazbenih doživljaja' i vrhunskih glazbenih užitaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi