TEMA: BUDUĆNOST EUROPE

Subversive privodi najveća imena svjetske kulturne scene

03.05.2012 u 17:32

Bionic
Reading

U Knjižnici Bogdan Ogrizović danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg izdanja Subversive Film Festivala, koji će se u Zagrebu održati od 5. do 19. svibnja te uključuje filmski i konferencijski dio s bogatim programom i brojnim slavnim gostima iz svijeta

Nakon propitivanja i (raz)otkrivanja bolje i lošije prošlosti, poput mitske pobune 1968, Subversive Film Festival se u svojem ovogodišnjem izdanju – većem i ambicioznijem nego ikad – odlučio zagledati u budućnost, i to Europe, kontinenta na kojem živimo i koji je u dubokoj i svakovrsnoj krizi.

Kako je to objasnio Srećko Horvat, jedna od ključnih osoba Subversivea, 'Hrvatska je na pragu EU-a, a ozbiljne rasprave o svemu tome nema', uključujući i period početka godine kada je održan referendum o ulasku u Uniju. Horvat je napomenuo da se u 'EU usvajaju mnogi novi zakoni i paktovi koji je iz temelja mijenjaju', a 'slične stvari se počinju događati i u Hrvatskoj', te je jedan od ciljeva Subversive Film Festivala pokrenuti široku javnu raspravu o – kako sama tema kaže – budućnosti Europe.

Tome će biti posvećen posebice konferencijski dio festivala, na koji dolaze i, kako kaže Horvat, 'uobičajeni osumnjičeni' poput Slavoja Žižeka, no Zagreb će tijekom festivala pohoditi i Michael Hardt (suautor utjecajne knjige 'Imperij'), filozof Gianni Vattimo, poznata indijska feministkinja i teoretičarka Gayatri Spivak, ekonomisti Haris Golemis, Eric Touissaint, aktivist Samir Amin, nizozemska sociologinja Saskia Sassen, filozof Boris Buden, književnica Dubravka Ugrešić i mnogi drugi. Svakako treba spomenuti da Subversive u Zagreb dovodi i vitalnog 94-godišnjaka Stephanea Hessela, borca Francuskog pokreta otpora, jednog od autora UN-ove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima te pisca pamfleta-bestselera 'Pobunite se!', koji je objavljen i kod nas.

Svi oni će tijekom festivala sudjelovati u javnim diskusijama i okruglim stolovima, a neki od njih će održati i zasebna predavanja, dok se tijekom konferencijskog dijela festivala planira i svakodnevni Balkanski socijalni forum, koji će se održavati u ZKM-u od 10 do 18 sati. Sve to će biti napravljeno u suradnji s Heinrich Boell Stiftung, koji je na press konferenciji predstavljao Vedran Horvat. On je rekao da je cilj HBS-a 's ruba Europe govoriti o njezinoj budućnosti' te da nam treba 'prihvatljiviji, pravedniji i ekološki održiviji EU', pa se stoga treba ponuditi 'nova vizija Europe'. Balkanski socijalni forum će okupiti, rekao je Srećko Horvat, oko 40 organizacija iz regije, od sindikata od nevladinih udruga, s idejom stvaranje zajedničke radne platforme i političkog djelovanja.

Kada je riječ o velikom filmskom programu Subversivea, njega je predstavio Velimir Grgić, s time da posebice treba izdvojiti svjetsku premijeru filma 'Catastroika', podnaslovljenog 'Privatisation goes public'. Pored toga će biti prikazano još desetine naslova o kojima ćemo detaljnije izvijestiti. Jedan od selektora je i kritičar Dragan Rubeša.

Direktor Subversive Film Festivala Nikola Mišo Devčić s ponosom je istaknuo da je ovaj festival ušao u listi bitnih događanja Svjetskog socijalnog fouma, najvažnijeg alterglobalističkog saveza svijeta te da se odmah nakon zagrebačkog festivala ide u Occupy Frankfurt, dakle prosvjed pred Europskom centralnom bankom. Nema sumnje da će i ovo izdanje Subversivea, opet s kinom Europa kao glavnim mjestom radnje, biti jedan od najvažnijih kulturno-političkih događaja godine. Još više možete saznati na www.subversivefestival.com