FESTIVAL 'WELCOME CROATIA'

Strossmayer u Londonu

07.03.2013 u 10:43

Bionic
Reading

U okviru festivala Hrvatske u Velikoj Britaniji 'Welcome Croatia' u londonskom muzeju Wallace Collection održano je predavanje kustosice 'Biskup Josip Juraj Strossmayer kao skupljač umjetnina i osnivač galerije starih majstora u Zagrebu' Ljerke Dulibić, dugogodišnje kustosice i znanstvene suradnice Strossmayerove galerije starih majstora u sklopu HAZU-a

Muzej Wallace Collection, poznat po zbirci starih majstora i francuskog slikarstva 18. stoljeća, već niz godina organizira ciklus predavanja 'Povijest kolekcionarstva' te je ove godine posvećen kolekcionarskoj strasti hrvatskog biskupa koja često pada u sjenu njegovih drugih značajnih doprinosa hrvatskom obrazovanju, znanosti i kulturi.

Okupljenima se prije Ljerke Dulibić obratio kustos i direktor muzeja Jeremy Warren koji je kontekstualizirao i rasvijetlio veze između Strossmayera i povijesti muzeja-domaćina, naročito naglasivši kontekst ulaska Hrvatske u Europsku uniju ove godine. Uz njega je govor održao i veleposlanik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić osvrnuvši se na važnost privatnog kolekcionarstva po očuvanje umjetnosti i baštine, kao i ulogu i povijest muzeja kao javnih ustanova.

Ljerka Dulibić potom je održala izlaganje u kojemu je nastojala približiti epohalnu ulogu biskupa Strossmayera u kulturnom i političkom životu Hrvatske za i nakon njegova doba. Biskup je tako osnovao HAZU i pripadajuću Strossmayerovu galeriju starih majstora u kojima se ponajviše ističe talijanskog slikarstva 15. stoljeća koje je Strossmayer iznimno cijenio. Priča o Strossmayerovom kolekcionarstvu izvrsno ilustrira praksu i doprinos općem dobru kolekcionara umjetnina u 19. stoljeću.

Kustosica Dulibić zatim je detaljno predstavila samu zbirku u kojoj se nalaze i djela fra Angellica, Giovannija Bellinija, Vittoria Carpaccia te fragmenti Albertinijevog Ciklusa Starog zavjeta

Nakon predavanja je predstavljena ilustrirana brošura o hrvatskim umjetninama u Ujedinjenom Kraljevstvu koja mapira prisutnost hrvatskih umjetnina u otočkim muzejima, zbirkama i dvorcima.

Događanje se nastavilo prijemom na kojemu su predstavljena poznata hrvatska vina u organizaciji tvrtke Croatian Fine Wines koja je uvoznik hrvatskih vina u Ujedinjenom Kraljevstvu.