INSTALACIJA AI WEIWEIJA

Stotinu kilograma porculanskih sjemenki na aukciji

27.01.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Tisuće rukom obojenih sitnih porculanskih sjemenki kineskog umjetnika Ai Weiweija sljedećeg mjeseca bit će ponuđene na aukciji Sotheby'sa

Instalacija koja je donedavno bila postavljena u londonskoj galeriji Tate Modern izazvala je velik interes javnosti. Rad jednog od najpoznatijih kineskih umjetnika Ai Weiweija sastojao se od oko 100 milijuna sjemenki te je pokrivao gotovo polovicu površine galerije Turbine Hall. Posjetiteljima je bilo dopušteno da gaze i zapravo rade štogod im padne na pamet sa sjemenkama, no zabranjeno je bilo da ih nose sa sobom, na što su se, pokazalo se, mnogi oglušili.

Krhke porculanske sjemenke često su pucale pod težinom posjetitelja, zbog čega je instalacija bila zatvorena zbog potencijalne opasnosti za zdravlje i probleme koje bi udisanje sitnih čestica porculana moglo prouzročiti.

Stvaranje instalacije trajalo je dvije godine, a porculanske sjemenkesuncokreta ručno su bojili radnici Jingdezhena, centra keramičkeindustrije. Weiwei, inače poznat kao politički aktivist, radom je želioupozoriti na eksploataciju jeftine radne snage.

Nedavno se na eBayu pojavila samo jedna Weiweijeva sjemenka koja je prodana po cijeni od 33 eura.

Za približno sto kilograma Weiweijevih sjemenki očekuje se cijena od oko 139.000 eura.