ZAGREB FILM FESTIVAL

Sto i jedna prilika za edukaciju i networking

15.10.2014 u 16:42

  • +2

Zagreb Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagreb Film Festival

Bionic
Reading

Industrija, zaseban dio Zagreb Film Festivala uveden 2012. koji obuhvaća različite edukacijske i networking programe, ove godine ima najbogatiji program dosad

Intenzivan radionički program o autorskim pravima u sklopu ZFF-a organiziran je u suradnji prestižnog Instituta Erich Pommer i Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA te Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), dok su uz podršku danskog Ministarstva kulture, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Danskog filmskog instituta i HAVC-a organizirana i dva seminara (Danes Go South) koja tematiziraju sve čvršću suradnju danskih i hrvatskih filmaša.

Tu su i masterclassovi trojice etabliranih svjetskih filmaša (Čedomir Kolar, César Charlone i Jørgen Leth) te predstavljanje suradnje s film.factory programom (Sarajevo Film Academy) poznatog redatelja Béle Tarra

Dvanaesto izdanje scenarističke radionice Palunko obogaćeno je brojnim popratnim sadržajima, pitchingom i panelom o transmediji i scenarističkim autorskim pravima, dok je za najmlađe tu još jedna Bibijadina filmska stvaraonica te – u sklopu novog ZFF-ovog programa Bib PLUS namijenjenog tinejdžerima – radionica vloganja RECi.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i DHFR u suradnji s Erich Pommer Institutom iz Berlina, jednim od vodećih europskih centara za pitanja medijskog prava, medijske ekonomije i istraživanja medija, organiziraju dvodnevnu radionicu na temu raščišćavanja prava za film i televiziju – jednog od najvažnijih segmenata filmske produkcije.

Radionica će se održati 21. i 22. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, a predavanja su otvorena za javnost uz prethodnu kotizaciju (prijave su do 17. 10., a više informacija saznajte na mediadesk.hr). Na panelu će govoriti pravnici – stručnjaci iz Njemačke, Danske, Francuske i Hrvatske.

Na panelu Danes Go South u četvrtak, 23. 10. u Zagrebačkom plesnom centru govorit će se o dansko-hrvatsko-švedskoj rebate koprodukciji Itsi Bitsi, zatim o projektu koji je pokrenuo lanac dansko-hrvatske suradnje (Soba 304) te o manje standardnim oblicima dansko-hrvatske suradnje kakav je film Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka.

Na panelu sudjeluju producent, redatelj i koproducent filma Itsi Bitsi, Lars Bredo Rahbek, Ole Christian Madsen i Igor A. Nola, zatim Birgitte Staermose, autorica filma Soba 304, Željka Sukova – redateljica Zimskog čuda i Ankica Jurić Tilić, producentica filma Ne gledaj mi u pijat.

Panel Danes Go South donosi i usporedbu filmskih fondova i praksi u Danskoj i Hrvatskoj o čemu će govoriti ravnatelj Filmskog fonda iz Kopenhagena Thomas Gammeltoft, ravnatelj fonda Filmby Århus Carsten Holst, producent Tivi Magnusson, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar

Filmski producent Čedomir Kolar (Ničija zemlja, Epizoda u životu berača željeza) će na primjeru filma Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića u ponedjeljak 20.10. na ADU studentima govoriti o izazovima, iznenađenjima i iskušenjima produciranja mikrobudžetnog filma.

Restart i ZFF donose i za javnost otvoren masterclass Césara Charlonea, urugvajsko-brazilskog direktora fotografije i kandidata za Oscara (Božji grad, Brižni vrtlar, Sljepoća) koji će u srijedu 22. 10. u 18 sati u Dokukinu KIC govoriti o svojem iskustvu u stvaranju pokretnih slika za Fernanda Meirellesa, Spikea Leea ili Tonyja Scotta.

Konačno, legendarni danski redatelj Jørgen Leth, jedan od vodećih autora eksperimentalnog dokumentarnog filma čiji je najcjenjeniji film Savršen čovjek (1967.) dekonstruiran u Pet zapreka koji je Leth korežirao s Larsom von Trierom, u opuštenom razgovoru s autorom dokumentarnih filmova Borisom Mitićem govorit će o poeziji sporta, sportu režiranja i režiranju poezije. Ovaj masterclass, koji je također otvoren za javnost, održat će se u četvrtak 23. 10. u 18 sati u Dokukinu KIC, također u suradnji Restarta i ZFF-a.

U petak, 24. 10. u 12 sati, na ADU bit će predstavljen program film.factoryja koji je pri Univerzitetu Sarajevske škole za nauku i tehnologiju razvio poznati redatelj Béla Tarr. Riječ je o interaktivnoj platformi namijenjenoj filmskoj produkciji koja mladim redateljima omogućava suradnju s najistaknutijim i najboljim filmskim profesionalcima svijeta, a koja je u kratkom vremenu priznata kao progresivna međunarodna filmska škola iznimne kreativnosti. Drago nam je stoga istaknuti kako će se na zagrebačkom predstavljanju najaviti dugoročna suradnja film.factory programa (Sarajevo Film Academy) i ZFF-a.

Scenaristička radionica Moj prvi scenarij okupit će šest novih polaznika (dva hrvatska te francuski, litavski, srpski i mađarski projekt) koji će pod mentorskom palicom script doctora Srđana Koljevića i Pjera Žalice razvijati svoje scenarističke projekte za dugometražni film. Održat će se i 12. izdanje scenarističkog foruma Palunko koje ima i novi sadržaj, pitching i panel o transmediji i scenarističkim autorskim pravima. Središnji događaj foruma bit će okrugli stol kojim će se nastojati javno artikulirati problemi i perspektive hrvatske scenaristike.

U sklopu Industrije održat će se i posebne filmske projekcije: izbor s međunarodnog festivala kratkog filma Magma - mostra di cinema breve (23. 10., Kino Tuškanac), te dokumentarni omnibus Mostovi Sarajeva, u petak 24. 10. u kinu Tuškanac, koji je organiziran slijedom višegodišnje suradnje Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala.

Za djecu i tinejdžere nedavno je održana Bibijadina filmska stvaraonica, radionica igranog filma za filmaše u dobi od osam do 14 godina. Novina je pak RECi radionica vloganja – snimanja video blogova – u sklopu novog ZFF-ovog programa Bib PLUS, a najbolji će materijali nastali na radionici biti uvršteni u emisiju RECi na HRT2.