DOBITNICA PULITZERA

Stiže hrvatski prijevod romana Done Tartt

06.05.2014 u 10:05

Bionic
Reading

Roman 'The Goldfinch' američke spisateljice Donne Tartt, autorice bestselera 'Mali prijatelj' i 'Tajna povijest', nagrađen je Pulitzerom za najbolju beletristiku i, naravno, u pripremi je u nakladi Algoritma

U nagrađenom romanu 'The Goldfinch' upoznajemo Thea Deckera, suvremenog junaka koji nalikuje na lika iz Dickensovih romana te pratimo njegove avanture u New Yorku, Las Vegasu i Amsterdamu.

Roman je prije dobivanja Puliztera, najveće američke nagrade koja se dodjeljuje za tiskano novinarstvo, književna postignuća i glazbene kompozicije, postao bestselerom, što je svojevrstan presedan u povijesti ovog priznanja. Prošlog listopada, odmah poslije objavljivanja, popeo se na visoko peto mjesto ljestvice najprodavanijih knjiga časopisa USA Today i na njoj ostao sljedeća 24 tjedna.

'Čitatelji će obožavati ili prezirati intenzivan, hipnotički prozni stil Donne Tartt', napisala je u jednom od osvrta Isabel Berwick, književna kritičarka časopisa Financial Times. Kevin Nance, s druge strane, za USA Today navodi da se radi o 'jako zabavnoj, mračno duhovitoj novoj knjizi koja fantastično ilustrira to da si je autorica napokon zacementirala mjesto kraj velikih američkih romanopisaca posljednjih pola stoljeća, među kojima su John Updike, Philip Roth, Toni Morrison i John Irving'.

Tartt se proslavila 1992, nakon objavljivanja opsežnog romana 'Tajna povijest' o devetnaestogodišnjem Richardu Papenu koji na jednom američkom koledžu biva uvučen u zatvoreni elitistički studentski krug i tajne koje on krije.

Desetljeće nakon njega uslijedio je roman 'Mali prijatelj' o mladoj Harriet Dufresnes koja odlučuje rasvijetliti najveću tajnu u svom životu: pronaći ubojicu svog brata koji je dvanaest godina ranije pronađen obješen u svom dvorištu.