od 1. do 7. srpnja 2023.

Stiže 12. festival Miroslav Krleža, evo kako izgleda program

21.06.2023 u 17:25

Bionic
Reading

12. festival Miroslav Krleža kojim se ove godine obilježava 130. godišnjica Krležina rođenja održat će se od 1. do 7. srpnja 2023. u dvorištu Muzeja grada Zagreba, Opatička 20

Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža sa svojim suradnicima već dvanaestu godinu zaredom nudi bogat i raznovrstan program čime se Festival Miroslav Krleža potvrdio kao kultni događaj zagrebačkog ljeta i sretno mjesto susreta Krleže, umjetnika i publike.

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža svečano se otvara 1. srpnja 2023. u 21h praizvedbom nedavno otkrivenog Krležinog dramskog teksta "Goya" (pretpostavlja se da je napisan 1917.) koji u monodramskoj formi izvodi, a ujedno potpisuje i adaptaciju glumački bard Zijah A. Sokolović. Otkriće tog teksta i njegovo scensko uprizorenje prvorazredni je kulturni događaj.

Repriza je 2. srpnja 2023. u 21 h.

Festivalski program nastavlja se gostovanjem HNK Varaždin 3. srpnja 2023. u 21h s predstavom "Legenda" u režiji Vesne Kosec-Torjanac, te Filipa i Nikše Eldan, a izvode ju Filip Eldan, Nikša Eldan, Dea Presečki, Marinko Prga, Zdenko Brlek, Helena Minić Matanić, Barbara Rocco i Marinko Leš.

12. festival Miroslav Krleža Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ines i Saša Novković

To je Krležin prvi objavljeni dramski tekst (1913., tiskan 1914.) koji je u Hrvatskoj prvi put izveden 2015. na 4. festivalu Miroslav Krleža u režiji Georgija Para. Posebno interesantno bit će tradicionalno “Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama” (3. srpnja od 17 -20h) prema zamisli Marine Bagarić i Gorana Matovića gdje će se publika turističkim autobusom na kat uz pratnju glumaca (Jelena Miholjević i Nikša Marinović) voziti Zagrebom i posjetiti sedam adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

4. srpnja 2023. u goste dolazi Teatar Vojdan Černodrinski iz Prilepa (Makedonija) s Krležinim "Glembajevima" realiziranima u suradnji s Eurokazom (režija i adaptacija - Branko Brezovec). Predstava će se odigrati u 21 h u satiričkom kazalištu Kerempuh, ovogodišnjim partnerom Festivala Miroslav Krleža.

Prošlogodišnja premijera "Sjetite me se 2022." na programu je 5. srpnja u 21h (sjeća se i govori: Goran Matović, glazbeni (su)borac: Stanko Kovačić / violončelo, prvi (o)gledatelj / redatelj: Krešimir Dolenčić), a već sljedeći dan 6. srpnja 2023. u 21 h Dragan Despot izvodi svoju kultnu monodramu "Na rubu pameti". Popratni (dnevni) festivalski program također je bogat i raznovrstan, javljam nam organizator festivala.

U okviru programa "Sjećanja Krležinih suvremenika" kao uvod u 12. festival Miroslav Krleža 18. lipnja 2023.u Muzeju grada Zagreba veliki se glumac Rade Šerbedžija u razgovoru s Goranom Matovićem prisjetio svojih susreta i druženja s Krležom i Belom. U dvorištu Muzeja grada Zagreba 2. srpnja u 20 sati otvara se izložba “Krleža – Dijalozi” kao svojevrsno propitivanje odnosa suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno utjecao na modernu hrvatsku umjetnost (Željko Kipke, Gordana Bakić, Matko Vekić, Koraljka Kovač, Tomislav Buntak, Anabel Zanze, Grgur Akrap). U izložbu uvode Iva Koerbler i Goran Matović.

4. srpnja u 10:45 h na rasporedu je program "Krleža – Vošicki – Zagreb – Koprivnica – Književna republika (1923. – 2023.)" koji počinje pred hotelom Esplanade, a zatim publika vlakom putuje u Koprivnicu gdje je živio i radio Krležin prvi izdavač Vinko Vošicki. U programu sudjeluju Selma Sauerborn, Nikša Marinović, Marko Gregur, Emi Gabrić, Goran Matović, Antonio Grgić i Dražen Ernečić. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4) 5. srpnja u podne moći ćete razgledati Krležine originalne rukopise u sklopu programa “Iz Autorova pera – rukopisna građa Miroslava Krleže” (sudjeluju: Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Pavle Bonča, Ivanka Stričević, Goran Matović, Jelena Miholjević, Siniša Ružić i Irena Galić Bešker.

Ovogodišnje festivalsko izdanje završava se tradicionalnom nadrealističko - gastronomskom svečanosti obilježavanja Krležina 130. rođendana “Doručak kod Krleže” (7. srpnja u 7 sati ujutro, vrijeme Krležina rođenja) u dvorištu Muzeja grada Zagreba zamišljenom kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code).

U programu sudjeluju Zagrebački Solisti, Vladimir Mičković, Branka Cvitković, Jelena Miholjević, Đurđa Tedeschi, Miloš Krivokapić, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić, Diana Sokolić, Nikša Marinović i Goran Matović.

Autor vizualnog identiteta 12. festivala Miroslav Krleža je Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator s američkom adresom koji je nedavno za dizajn plakata našeg festivala dobio nagradu PRINT Award najprestižnijeg američkog časopisa za dizajn Print.

Sve dodatne informacije o programu i ulaznicama 12. festivala Miroslav Krleža možete naći na Facebook stranici.