ALKOHOLNA ILUZIJA

Srušen mit o umjetničkoj inspiraciji?

28.06.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Ideja da su droga i alkohol potpomogli nastanak nekih od najvećih umjetničkih djela je mit, tvrdi engleski psihijatar Iain Smith

Unatoč činjenici da su brojni likovni umjetnici i književnici imali problem s alkoholizmom i narkomanijom, stvorili su svoja najslavnija djela trijezna uma, tvrdi psihijatar Iain Smith. 'Alkohol i droga zapravo staju na put nadahnuću', naveo je.

'Razlog zbog kojeg je taj mit toliko moćan je privlačnost supstanci i činjenica da su ih mnogi umjetnici konzumirali jer su trebali sredstvo koje bi im pomoglo da se nose s vlastitim emocijama. Umjetnici su općenito izrazito senzibilni ljudi', napisao je u svojoj studiji Smith.

Među slavnim književnicima koji su imali problem s alkoholom su Tennessee Williams i Ernest Hemingway, pjesnici Coleridge i Keats su konzumirali opijum, kao i Proust i Edgar Allan Poe, dok je Vincent van Gogh bio ovisan o apsintu.

Čak su i nobelovci F. S. Fitzgerald, Eugene O'Neill i William Faulkner redom bili alkoholičari.

Ipak, ideja da su svoja remek-djela stvarali pod utjecajem alkohola ili droge čista je iluzija, tvrdi doktor Smith. 'Opijati i alkohol utječu na memoriju i nemoguće je da su u tom stanju napisali svoja djela', zaključio je.