Rijeka

Istraživanje: Gotovo 90 posto riječkih učenika ne može nabrojati pet pjesama ili bendova riječkog rocka

21.12.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Upravo stoga organiziran je županijski stručni skup učitelja i nastavnika glazbene kulture i glazbene umjetnosti na temu 'Ne zaboravimo riječki rock!' na kojem se raspravljalo o važnosti, ali i načinima upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola s ovom bogatom baštinom

Kako prenosi Novi list, gotovo 90 posto riječkih učenika ne može nabrojati pet pjesama ili bendova riječkog rocka.

"Nismo ni svjesni koliko naša djeca i mladi malo znaju o riječkom rocku. U istraživanju koje smo proveli među gotovo 500 učenika naših osnovnih i srednjih škola, 78 posto učenika ne misli da je Rijeka grad koji je povezan s rockom, a 89 posto ne može nabrojiti pet izvođača i rock hitova. Mišljenja sam da je djecu izuzetno važno upoznati s riječkom rock scenom, ne zato što je riječ o žanru koji simpatiziramo, već upravo zbog toga što je ona dio identiteta, kulture i baštine ovoga grada", istaknuo je Igor Vlajnić u obraćanju nastavnicima i učiteljima, a prenosi Novi list. Vlajnić je dodao i da će današnja djeca u budućnosti činiti stupove ovoga društva, a dužnost učitelja je da im se na prihvatljiv način približi ono što smatraju kvalitetnim i vrijednim.

U tu svrhu učiteljima i nastavnicima predstavljeni su projekti koji se u posljednje dvije godine provode u Domu mladih Rijeka, i to projekt "Novi RiFF" čija je osnovna tema proučavanje riječkog rocka u današnjem kontekstu djece i mladih, te projekt "Reflektor" koji istu temu obrađuje u području tehničke kulture. Učiteljima je predstavljen film Bernardina Modrića i scenarista Koraljka Pasarića "Ritam rock plemena – Od Uragana do Urbana" koji oživljava riječku rock scenu, a koji je najavila Tiha Modrić iz History Film Festivala, dok su o riječkoj rock sceni govorili Jadranka Čubrić i Vlado Simcich Vava iz riječke podružnice Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije.

"Riječka rock scena, koja je s vremenom mitologizirana, drukčija je upravo zbog specifičnog plemenskog zova grada. Pretpostavljam da je u pitanju arhetipski kompleks zaboravljenog i ignoriranog grada te vjerojatno u tome i leži razlog snažnoj galvanizaciji i duhu zajedništva koji je prožeo našu rock scenu, a koja se proširila i svojom sinergijom u sebe uvukla cijeli riječki krug kreativaca, od muzičara, pisaca i glumaca do likovnih umjetnika i redatelja", istaknuo je Simcich.

U svom govoru izrazio je i nesigurnost je li dobar način gurati mlađim generacijama riječku rock biografiju jer bi to moglo stvoriti suprotan učinak.

Više pročitajte ovdje.