NEMA POVRATA

Srbija želi trajno zadržati 555 kutija arhive iz Nezavisne države Hrvatske

04.04.2018 u 10:39

Bionic
Reading

Originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora ostati u vlasništvu Srbije, stav je ministarstva obrane te zemlje, a oglasili su se nakon što je srpski list Politika naveo da je to reakcija na zahtjev Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim

Originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora ostati u vlasništvu Srbije, a kopije mogu biti izdane u skladu s dogovorima srpske vlade i u skladu sa sigurnosnim procedurama i interesima, stav je ministarstva obrane Srbije koji je Politika objavila povodom zahtjeva Zagreba, kako navode na svojim internetskim stranicama, da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim Ante Pavelića.

U ministarstvu obrane podsjećaju da je srpska vlada 1. travnja 2010. formirala međuresornu radnu grupu za provođenje aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da koordinacijskom tijelu priprema prijedloge u vezi sa zahtjevima država sukcesora u pogledu Državne arhive SFRJ.

Koordinacijsko tijelo vlade do sada nije tražilo službeni stav od ministarstva obrane po zahtjevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH, pa Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Podsjećaju i na određene principe na osnovi kojih države nasljednice SFRJ mogu potraživati arhivsku građu.

Vojni arhiv čuva arhivsku građu iz NDH, a sređeno i obrađeno je 555 kutija, za koje postoje sumarni i analitički inventar, piše list Politika. Navode i da je ministarstvo obrane Srbije potvrdilo da su pravne i fizičke osobe iz Hrvatske u proteklim godinama istraživale tu građu.

'Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se u najvećoj mjeri na podatke o domobranima u NDH, povijesti 369. pukovnije NDH, povijesti i djelovanju 4. oružničke pukovnije, vjeri i nasilju u istočnoj Hrvatskoj i sjeveroistočnoj Bosni 1941.-45., prešućenim žrtvama Drugog svjetskog rata iz Osječko-baranjske županije, o središnjoj Podravini 1941.-48., stradanju Roma na području NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata, Maksu Luburiću i dr.', naveli su iz ministarstva obrane, a prenosi Politika.