ANDREA ZLATAR VIOLIĆ:

'Spremna sam na sve konsekvence Povjerenstva za sukob interesa'

07.05.2013 u 22:45

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji trećeg programa HRT-a, ministrica Andrea Zlatar Violić priznala je da se od 2008. godine kao članica Kulturnog vijeća za knjigu nalazila, poput mnogih drugih, u sukobu interesa

Podsjetimo, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prijavljena je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je dvotjedniku za kulturu Zarez u njezinu suvlasništvu dodijelilo 600 tisuća kuna.

Čitajući slovo zakona, ministrica napominje da se u sukobu interesa nalazi još od 2008. godine kad je imenovana za članicu Kulturnog vijeća za knjigu, ali ističe da su u tom razdoblju sredstva za Zarez, koji je u njenom suvlasništvu, smanjena sa 700 na 600 tisuća kuna. Kako se otada sredstva nisu povećavala, ministrica zaključuje da nije pogodovala i iskoristila potencijalni sukob interesa. Spremna je podnositi sve konsekvence koje donese Raspravno vijeće Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nadalje naglašava da je Zakon često nepoštivan jer je nerealan i zbog toga su pokrenuli postupak izmjena i dopuna Zakona o kulturnim vijećima po kojima 'članice i članovi vijeća neće moći sudjelovati u raspravi niti odlučivanju o pitanjima koja se odnose na projekte u kojima oni sami sudjeluju ili s njima povezane osobe'.