11 SKUPINA IZ CIJELE HRVATSKE

Splitski KUD Jedinstvo domaćin 17. Festivalu folklorne koreografije

30.03.2019 u 22:58

Bionic
Reading

U povodu 100. obljetnice splitskog Kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo u subotu navečer u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održan je 17. Festival folklorne koreografije na kojem je sudjelovalo 11 folklornih skupina s oko 350 folkloraša iz cijele Hrvatske

Taj se festival naziva još i 'putujući festival hrvatskog folklora' jer se svake godine održava u drugom gradu u Hrvatskoj.

Predsjednica KUD-a Jedinstvo Inda Punda Kavelj istaknula je da joj je iznimno drago što je KUD, povodom svojeg 100. rođendana, domaćin Festivalu folklorne koreografije.

'Split uistinu cijeni i njeguje hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu', dodala je.

17. Festival folklorne koreografije održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović i uz potporu Ministarstva kulture.

U povodu 100. obljetnice postojanja KUD-a Jedinstvo u Splitu je održana i godišnja Skupština Hrvatske sekcije CIOFF, to jest Međunarodne organizacije koja se bavi organiziranjem folklornih festivala diljem svijeta.

CIOFF u svijetu organizira oko 300 festivala, a u 2018. godini na tim je festivalima sudjelovalo 16 folklornih skupina iz Hrvatske, rekao je predsjednik Hrvatske sekcije CIOFF-a Enrih Merdić.

Istaknuo je da CIOFF organizira festivale folklora po najvišim standardima, vodeći računa o kvaliteti folklornih skupina koje na njima sudjeluju i o smještaju folkloraša tijekom trajanja festivala.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj postoje dva festivala folklora koji se organiziraju po najvišim standardima CIOFF-a: Zagrebačka smotra folklora i Međunarodni festival folklora u Karlovcu.

'Međunarodni CIOFF je usko povezan sa UNESCO-om koji se bavi zaštitom nematerijalne kulturne baštine', podsjetio je Merdić.