NAGRADA T-HT@MSU.HR

Snježana Pintarić: Muzej treba partnera i sponzora s kojim dijeli istu viziju i vrijednosti

29.02.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Uoči otvaranja devete po redu izložbe radova koji konkuriraju za nagradu T-HT@msu.hr ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić za tportal piše o višegodišnjem radu na tom projektu te o tome što on znači za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj. Izložba se otvara 10. ožujka

Već punih devet godina partnerski surađujemo s Hrvatskim Telekomom kroz niz aktivnosti koje podupiru rad i stvaranje suvremenih hrvatskih umjetnika, a godišnja izložba i dodjela nagrade T-HT@msu.hr predstavljaju krunu naše suradnje.

Često znam reći kako je posao kustosa u muzejima suvremene umjetnosti izazovniji ili barem drugačiji od onoga u ostalim muzejima. Naime, pored toga što brinemo o već prikupljenim umjetničkim djelima koja su valorizirana tijekom nekog razdoblja, odgovorni smo za praćenje suvremenih umjetničkih kretanja i odabir umjetničkih djela koja tek nastaju i čija će se relevantnost vidjeti tek u budućem vremenu.

Kustosi Muzeja suvremene umjetnosti trebaju iznimno dobro poznavati situaciju na recentnoj sceni, trendove i smjerove koji vladaju kod nas i u svijetu te iz tog mnoštva događanja na vizualnoj sceni znati odabrati najkvalitetnije radove za muzejske zbirke. Upravo je sakupljanje građe jedan od najvažnijih muzejskih zadataka jer se značenje svakog muzeja mjeri ponajprije kvalitetom njegovih zbirki. To je uzbudljiv i dinamičan posao te katkad može biti vrlo izazovan.

Istovremeno, koncept muzeja s vremenom se promijenio. Pored uloge čuvanja vrijednih kolekcija, sve se više očekuje da muzeji preuzmu ulogu produkcije umjetničkih radova kroz različite oblike pomaganja umjetnicima u njihovom kreativnom izričaju. Očekuje se i da muzeji sve brže reagiraju na događanja na umjetničkoj sceni i u društvu, a k tome sve više preuzimaju funkciju medijatora između umjetnika, kritičara, galerista i međunarodne scene.

Natječajem promoviramo naše umjetnike i izvan granica Hrvatske

U svim tim aspektima muzejskog rada prije devet godina smo u kompaniji Hrvatski Telekom dobili pravog partnera. Od tada je u našem zajedničkom projektu sudjelovalo gotovo 200 umjetnika s oko 2000 prijava, a nagradama smo podržali rad tridesetak umjetnika. Time smo ne samo pružili izravnu potporu umjetnicima, nego i otkupom radova obogatili našu zbirku.

Natječaj i nagrade ujedno su način da hrvatske umjetnike promoviramo i izvan granica Hrvatske jer redovito uključujemo inozemne kustose, kritičare i direktore muzeja kao članove žirija, a posebno smo ponosni na opsežnu dvojezičnu monografiju koju smo objavili 2013., a u kojoj su bili predstavljeni svi umjetnici koji su do tada izlagali na T-HT izložbama.

Ove godine stručno povjerenstvo izabralo je radove 35 umjetnika, uz još troje pozvanih koji izravno sudjeluju na izložbi: Jelena Blagović, Igor Eškinja i Goran Petercol.

Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma

Umjetnost nam otvara nove vidike inovativnosti

Hrvatski Telekom već dug niz godina podržava kulturu i umjetnost, a cjelokupni koncept projekta T-HTnagrada@msu.hr podiže tu suradnju na novu razinu jer se najboljim umjetničkim radovima trajno obogaćuje stalni postav muzeja. Umjetnost je izvorište kreativnosti i inovativnosti, a upravo su to vrijednosti koje njegujemo unutar našeg poslovanja i koje nas izdvajaju u doprinosu za širi društveni razvoj. MSU i Hrvatski Telekom dijele sličnu viziju društva jer dok umjetnost spaja ljude i prenosi poruke kroz djela umjetnika, mi to činimo kroz našu tehnologiju i napredna korisnička rješenja.

S obzirom na širok raspona tehnika i motiva, sigurno je da će najšira publika na našoj izložbi moći ne samo uživati, nego dobiti izvrstan pregled recentne hrvatske umjetnosti. Uz tri otkupne nagrade od 50.000, 45.000 i 40.000 kuna, dodijelit ćemo četvrtu nagradu od 10.000 kuna, o kojoj odlučuje upravo publika, jer će je dobiti umjetnik čiji rad osvoji najviše glasova.

Svake godine me iznova raduje tako bogata umjetnička produkcija, po svim kriterijima na razini drugih europskih zemalja. Javljaju nam se umjetnici različitih profila, od onih mladih koji još uvijek traže svoj stil i jasan izričaj, ali i oni koji su već poznati i renomirani na sceni. Upravo ta kombinacija izložbi daje dodatnu vrijednost i dimenziju, čineći ju još kvalitetnijom i zanimljivijom.

Izložba nikad nema zadanu temu, ali s obzirom na društvena i politička događanja koja su obilježila tu godinu, uvijek se uočavaju određene teme koje su posebno okupirale umjetnike i potaknule ih na izražavanje. Bilo je godina kad su prevladavali radovi koji se kritički odnose prema društvu, pa se tako primjerice jedne godine nekoliko umjetnika bavilo naslijeđem konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca. Ove godine je puno radova o temi ekologije, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je to jedna od gorućih tema već dug niz godina. Pored toga što umjetnici osluškuju bilo društva, oni prate i rad našeg muzeja, tako da s vremena na vrijeme imamo i radove koji se referiraju na našu djelatnost ili na našu zgradu, što nas posebno raduje.

Umjetnost kao poziv i muzej kao mjesto koje taj poziv slavi i potiče nisu mogući bez donatora, sponzora i mecena. Upravo njihova pomoć pomaže muzejima diljem svijeta da lakše i kvalitetnije ispunjavaju svoju misiju, a to je slučaj i s našom suradnjom na nagradi T-HT@msu.hr. Veselim se nastavku suradnje i u budućnosti.

HT kaže DA hrvatskoj suvremenoj umjetnosti

Ovogodišnja kampanja za T-HT nagrade je u prvom redu afirmativna. Koncept se temelji na jednoj jedinoj riječi, DA, koja u hrvatskom jeziku šalje jasnu poruku afirmativne vizije svijeta i odnosa. DA pritom znači DAnas za hrvatsku suvremenu umjetnost, DA kao T-HT nagraDA (za umjetnost DAnas) i DA, ulaz je sloboDAn. Na taj način HT se jasno pozicionirao kao korporacija koja kaže DA projektima što podržavaju hrvatsko suvremeno umjetničko stvaralaštvo, a zahvaljujući suradnji na projektu T-HT@msu.hr Zagreb će ovog proljeća već devetu godinu zaredom biti domaćin jednog od najznačajnijih muzejskih događaja u Hrvatskoj.