uoči 30. obljetnice smrti

Snima se domaći film o Draženu Petroviću, majka Biserka nam otkrila: Odbili smo Amerikance!

07.05.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Već se neko vrijeme priča o snimanju dugometražnog igranog filma o Draženu Petroviću. Tim smo povodom porazgovarali s producentsko-redateljskim dvojcem koji čine Ljubo Zdjelarević i Danilo Šerbedžija, s Draženovom majkom Biserkom Petrović i suigračem Mihovilom Nakićem

Početak lipnja za starije je ljubitelje košarke obično protkan tužnim tonovima. Naime, 7. lipnja 1993. godine na njemačkoj je autocesti tragično prekinut život košarkaškog MozartaDražena Petrovića, što bi značilo da se ove godine obilježava 30. obljetnica njegova preranog odlaska. Bio je to povod da popričamo s ljudima koji već neko vrijeme pripremaju dugometražni igrani film o Draženu, ali i o očekivanjima koja od filma imaju njegova majka Biserka i suigrač iz Cibone Mihovil Nakić.

Projekt je prošle godine prošao na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a komisija mu je dodijelila 5,5 milijuna kuna. Redateljske palice prihvatit će se Danilo Šerbedžija, producent je Kinoteka pod vodstvom Ljube Zdjelarevića, a scenarij potpisuje Ivan Turković-Krnjak. U obrazloženju stoji da je riječ o uspjeloj prilagodbi života jednog od najboljih svjetskih košarkaša svih vremena, da će pokriti sve važnije faze Draženova života i da, što je posebno naglašeno, nije riječ o hagiografiji, nego se radi o prikazu lika sa svim svojim vrlinama i manama. Iz HAVC-a se nadaju kako će to ispraviti svojevrsnu "nepravdu" – jer o Draženu još nije snimljen dugometražni film.

Premda su neke uloge već odabrane, producent Ljubo Zdjelarević otkrio nam je da je izrada filma trenutačno u fazi castinga, odnosno da se traže glavni i sporedni glumci te da će odabrane glumce predstaviti uskoro. Pretprodukcijske pripreme također idu svojim tijekom, a paralelno se pokušava zatvoriti financijska konstrukcija: "Osim što je proizvodnja filma podržana od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog Centra Srbije, a rezultate nekih nacionalnih natječaja s koprodukcijskim partnerima još čekamo, našli smo vrijednu podršku u HRT-u, Erste Banci, Atlantic grupi, košarkaškim klubovima Šibenka i Cibona, a između ostalog osigurali smo i pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora. Jakog partnera imamo i u Sjedinjenim Američkim Državama. To je JDS Sports, velika holding kompanija, vlasnik najtiražnijeg svjetskog košarkaškog SLAM magazina."

Produkcija usko surađuje i s obitelji Petrović. "Suradnja s obitelji Petrović je iznimno dobra od samog početka, od kad smo dobili dopuštenje za realizaciju projekta od Zaklade 'Dražen Petrović'. Majka Biserka Petrović je upućena u naše korake i često nesebično odvaja svoje vrijeme da nam pomogne, kao i Draženov nećak Marko Petrović, Acin sin“, otkrio nam je Zdjelarević, dodavši da je Dražen Petrović ipak bio veći od sporta i za života te da je ugrađen u kolektivno sjećanja naroda ovih prostora. Želja autorskog tima je stvoriti djelo koje će ugrijati i inspirirati mnoga srca – prvenstveno obitelji i prijatelji, zatim i široke publike.

Majka Biserka otkrila nam je kako ovo nije prvi pokušaj ekranizacije Draženove životne priče: "Mnogi su to htjeli raditi, ali sam ja nisam htjela da bude samo sporstki dio, nego i potankosti iz njegova života. Iz Los Angelesa nam je ponuđena serija, ali nije nam se svidjelo što su zamislili. Htjeli su imati prava na njegovo ime." Dodala je da je scenarij koji su joj pokazali Zdjelarević i Šerbedžija prvi koji se u potpunosti svidio obitelji Petrović.

O delikatnosti zadatka koji si zadao autorski tim, progovorio je s nama i proslavljeni košarkaš Mihovil Nakić, ujedno i Draženov suigrač iz vremena Cibone: "Toliko je tih filmova snimljeno da ne znam što bi se još moglo napraviti. Mislim da bi trebalo imati osobnu crtu i sportsku crtu, da nije samo taj igrač, da ga se portretira kao višeslojnu ličnost. Najgore bi bilo da se nešto ponavlja, da se razvlači Dražena, to već ljude počinje iritirati. Tu treba imati jednu mjeru, da se to napravi na decentan način." Nakić dodaje i da zamka leži u tome što bi glumac trebao znati igrati košarku da bi stvar izgledala uvjerljivo, a majka Biserka smatra da je pred glumcem veliki izazov jer je Dražen privatno bio sasvim mekan i povučen, a na terenu se nije bojao nikoga, što je rekao i veliki Michael Jordan. Međutim, smatra da će to autorski tim znati procijeniti.

Upitan o tome osjeća li pritisak jer snima film o nacionalnoj ikoni, redatelj Danilo Šerbedžija nam je rekao sljedeće: "Apsolutno. Dražen Petrović je za mene uz Matu Parlova najveći naš sportaš svih vremena. Od malih nogu sam pratio njegovu karijeru, išao na utakmice Cibone, gledao na TV-u, bio i ostao njegov obožavatelj. Teško je danas mlađima objasniti kako je dok smo bili klinci bilo normalno kad na haklu netko napravi neki super potez, kao izraz divljenja, uzviknemo ono poznato: 'Draženeee'. Za mene je on bio i ostao najveći košarkaš svih vremena. Ne samo naš nego i europski, a za mene i šire. Njegove radne navike, želja za pobjedom, ljepota košarkaške vještine osvojila je mnoge, ne samo mene. Zbog svega toga zaista moram priznati da prvi put u životu osjećam pritisak i neku vrstu treme. Ne toliko zbog drugih koliko zbog mene samoga i koliko mi Dražen znači."

Šerbedžija je otkrio da tu postoji mnogo izazova, s obzirom na to da nije lako ispričati sportsku priču na drugačiji način, da ne bude običan sportski film za nedjeljno popodne, što je nešto na što, priznaje, ne bi nikada pristao. Ono što će pokušati je pružiti nešto više, progovoriti o njegovim navikama, manama, samoćama u Americi, gdje nakon što je uvijek bio prva violina mora grijati klupu. Za njega je film velika čast i obaveza, a tvrdi i da nema većeg izazova.

Iz produkcije su nam za kraj otkrili da se završetak snimanja filma očekuje ujesen 2024. godine.