NOVI BROJ

Smanjenje radnih prava u fokusu Nepokorenog grada

16.07.2014 u 13:20

Bionic
Reading

U Centru za kulturu Trešnjevka bit će predstavljen novi broj časopisa Nepokoreni grad u izdanju udruge Mladih antifašistkinja Zagreba (MAZ)

Tijekom predstavljanja 16. srpnja s početkom u 19 sati, u atriju Centra za kulturu Trešnjevka Ivana Rukavina čitat će pjesme Izvora iz Kastva od kojih se jedna nalazi u novom broju časopisa.

O središnjoj temi broja nepokoreni rad govorit će Bojan Nonković iz Novog sindikata i Mislav Žitko, član Centra za radničke studije.

Bit će riječ o strukturnim prilagodbama koje su dovele do smanjenja radnih prava u zemljama europske periferije i o konkretnim primjerima otpora i organizacije ovako nametnutim reformama.

U aktualnom broju mogu se naći iskustva otpora novom Zakonu o radu u Srbiji i kako je uspostavljena suradnja sindikata i lijevih kolektiva, potom što utjecaj internacionalnih financijskih institucija u sprezi sa specifično kalibriranim upravljačkim strukturama Bosne i Hercegovine znači za svakodnevni život u toj republici, kako se Makedonija nosi sa strukturalnim prilagodbama i od čega u takvim društvenim i političko-ekonomskim uvjetima ljudi danas žive.

Promjene radnog zakonodavstva, utjecaj financijskih institucija i europskih integracija prevedene su na razinu stvarnih uvjeta života i rada kroz razgovore sa samoorganiziranim radnicima u zdravstvu, sindikalnim povjerenicima i/ili umjetnicama u kojima se tematiziraju strukturna pitanja u mjerilu svakodnevnih problema.

Dina Rončević objašnjava što znači biti automehaničarka, Marina Cvitić govori o stvarnim uvjetima rada u 'maloj zemlji za velike odmore', a plakati beogradskog kolektiva Škart potenciraju osnovne uvjete preživljavanja – 'Obucite se', 'Nahranite se', 'Ogrejte se'.

Časopis izlazi tri puta godišnje uz potporu Ministarstva kulture i proizvod je članica i članova MAZa.