PREDSTAVLJEN PROGRAM

Sljedeća kazališna sezona u riječkom HNK pod sloganom Vježbanje različitosti

17.07.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Sljedeća kazališna sezona u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci odvijat će se pod sloganom "Vježbanje različitosti", što je asocijacija na kultnu predstavu ovog kazališta "Vježbanje života" kao simbol tradicije, a ujedno uvodi pojam različitosti, oslanjajući se na temeljni slogan projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci "Luka različitosti", rekao je intendant riječkoga HNK Marin Blažević

Predstava "Vježbanje života" po romanu Nedjeljka Fabrija i u dramatizaciji Darka Gašparovića te režiji Georgija Para postavljena je na sceni riječkoga HNK 1990. godine, a do 1996. godine je izvedena 85 puta, uvijek pred punim gledalištem.

Značajka sljedeće sezone su i brojne koprodukcije s drugim kazalištima i kulturnim institucijama, rekao je Blažević, ističući da će u sezoni 2018./2019. riječki HNK u program triju ansambala, Hrvatske drame, Opere i Baleta uložiti oko 6,5 milijuna kuna, a partneri u koprodukcijama još toliko.

Ravnatelji ansambala predstavili su premijerni program sljedeće sezone pa je tako ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica kao prvu premiju 21. rujna izdvojila koprodukciju s Dubrovačkim ljetnim igrama "Michelangelo" po tekstu Miroslava Krleže i u režiji Sebastijana Horvata. Premijerno će se izvesti i "Regoč" I. B. Mažuranić u adaptaciji Nataše Antulov i u režiji Olje Lozice, predstava po romanu Daše Drndić "Leica format" redateljice Franke Perković i mjuzikl "Bulevar sumraka" A. L. Webbera, koji, kako je najavljeno, zajednički režiraju Renata Carola Gatica, Maša Kolar, Igor Vlajnić, Marin Blažević i Giulio Settimo. Hrvatska drama u suradnji s Talijanskom dramom, Baletom i Operom postavit će predstavu u trajanju jednog školskog sata nazvanu "Kazališna čarolija", u kojoj će nastojati prikazati što sve kazalište može.

Talijanska drama, kazao je novi ravnatelj Giulio Settimo, premijerno će postaviti predstave "Felici e contente (...I živjele su zauvijek sretno)" po tekstu Corrade Premude i u režiji Giorgia Amodea, "Bucca di sabbia (Pješčanik)" koju po tekstu Michala Walczaka režira Jernej Kobal, komediju Darija Foa "Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja)" režirat će Mario Kovač. U koprodukciji s Associazione Internazionale dell'Opereta izvest će se opereta "I due ribaltoni, Trieste 1918. e Fiume 1919. (Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.)" u režiji Maurizia Solda a u suradnji s milanskom La Confraternita del Chianti postavit će se "Effetto farfala (Efekt leptira)" po tekstu Chiare Boscaro i Marca di Stefana i režiji Chiare Boscaro.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je za listopad premijeru "Nikole Šubića Zrinskog" u režiji Dore Ruždjak Podolski, potom premijeru opere "Romeo i Julija" Charlesa Gounoda u dramatizaciji i režiji Marina Blaževića i pod dirigiranjem Paola Olmija, "Figarov pir" W. A. Mozarta u režiji Ewe Buchman i uz dirigiranje Stefana Rabaglije te "Elektru" Richarda Straussa, redatelja i dramaturga Marina Blaževića i dirigenta Villea Matvejeffa.

Baletne premijere u sljedećoj sezoni su "4 bolera" na glazbu F. Chopina, C. Saint-Saënsa, M. Ravela i V. Laboša koreografa Andonisa Faniadakisa, Maše Kolar i Shote Inoue, koprodukcija "Serenada - Allegro" sa Splitskim ljetom 2018., povodom 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina, na njegovu glazbu i glazbu L. van Beethovena, koprodukcija s Muzičkim biennalem Zagreb "Hero is tired" koreografa Giuseppea Spote na glazbu Frana Đurovića te balet "Pulcinella, Apolon" na glazbu Igora Stravinskog i po koreografijama Giovannija di Palme i Martina Chaixa.

U sljedećoj sezoni je pripremljen vrlo bogat koncertni program, u kojem će gost dirigent Yordan Kamdzhalov ravnati izvedbama Brucknerove 7. simfonije, 5. simfonije P. I. Čajkovskog, Verdijeva "Requiema", Novogodišnjim koncertima, a tu su još i simfonijski koncerti s glazbom Brahmsa, Bernsteina, Bartoka, Straussa, Mendehlsona, Wagnera, Griega , Sibeliusa i drugih te niz komornih koncerata.