BEZGLAVA SITUACIJA

Slijedi li crna jesen za zagrebački HNK?

22.08.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Što slijedi nakon 1. rujna, kada intendantici Hrvatskog narodnog kazališta Ani Lederer istekne drugi mandat, teško je pretpostaviti, no sigurno je da se središnja nacionalna kazališna kuća u tako bezglavoj situaciji nije našla vjerojatno od svog osnutka

Naime, 1. rujna HNK ne ostaje samo bez intendanta, nego mandati po slovu zakona prestaju i poslovnoj ravnateljici Steli Stazić te ravnateljima Drame, Opere i Baleta – Sanji Ivić, Branku Mihanoviću i Ireni Pasarić. To pak znači da zagrebački HNK ostaje bez čelnih ljudi, što po najcrnjem scenariju može dovesti do još većeg kaosa.

Kako se zagrebački HNK našao u tako nezavidnoj situaciji?

Natječaj za intendanta HNK-a raspisivan je čak četiri puta, 'do iznemoglosti', kako nam kažu članovi Kazališnog vijeća, no kako se Ministarstvo kulture i Grad Zagreb nikako nisu mogli usuglasiti oko najboljeg, odnosno politički najprihvatljivijeg kandidata, svaki je put poništen.

U međuvremenu su odustali neki kandidati (Sibila Petlevski i Velimir Visković), a neki se mediji bez ikakvog temelja poigravaju s imenima potencijalnih kandidata.

I što sad slijedi? Prema članku 24. statuta HNK-a, odlukom Vlade RH na zajednički prijedlog ministra kulture i Grada Zagreba imenovat će se v. d. intendanta, najduže do godine dana i bez objavljivanja natječaja. A zatim je Kazališno vijeće (Duško Ljuština, Marija Sekelez, Vladimir Stojsavljević, Krešimir Seletković, Vlasta Ramljak, Saša Ivaci, Snježana Marasović) dužno raspisati novi, dakle, peti natječaj za intendanta HNK-a, u roku od 30 dana. Međutim, pitanje je po kojem zakonu?

Naime, Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, koji je do sada doživio temeljitu i politički unisonu kritiku kazališne javnosti, predvidio je da intendanta zagrebačkog HNK-a bira i razrješuje ministar kulture, čime bi se iz igre izbacio Grad Zagreb, a time možda i njegova dotacija u iznosu od gotovo 50 milijuna kuna.

Prijedlog bi se trebao naći u saborskoj proceduri 15. rujna, kada Sabor počinje s radom, a intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada RH na prijedlog ministra kulture.

S obzirom na stanje u zemlji možda je preoptimistično očekivati da će upravo taj Zakon dobiti prioritet i odmah biti usvojen, no sve je moguće. Trebalo bi uslijediti barem jedno čitanje, tako da se usvajanje izmjena i dopuna Zakona može očekivati tek u kasnu jesen, dakle, kada bi mogao isteći rok za raspisivanje novog natječaja za intendanta HNK-a.

Kako neslužbeno saznajemo, idući tjedan trebao bi se dogoditi famozni dogovor ministrice kulture i gradonačelnika Zagreba na kojem bi se u pomirljivim tonovima trebao razriješiti problem oko imenovanja intendanta zagrebačkog HNK-a, a time i dugotrajna kriza u kojoj se našla nacionalna kazališna kuća. Odnosno, odlučiti tko će biti v.d. intendanta HNK-a, a kasnije i intendant.

Zasad je nepoznato da li se s nekim potencijalnim kandidatima ušlo u neslužbene razgovore.

Također, neslužbeno saznajemo da se problem mogao riješiti u minuti: trebalo je samo nadopisati u Prijedlogu Zakona da, ako se Ministarstvo kulture i Grad Zagreb ne mogu dogovoriti oko izbora intendanta zagrebačkog HNK-a, tada o tome odlučuje Ministarstvo jer financira tu kazališnu kuću sa 51 posto, znači, s dva posto više nego Grad Zagreb.